Vad är sant och falskt av alla dessa påståenden som finns inom kost och träning? Vi går till botten med myterna om kost och träning och ger dig svar på tal.
Det förekommer en hel del myter och påståenden inom områdena kost och träning. Vad stämmer och vad stämmer inte? Det är inte alltid lätt att veta. Håll i hatten! För idag reder vi ut vad som är sant och falskt.
Här kommer 13 olika myter!
Myten: Ät vad du vill och så mycket du bara kan vid bulk
Du kommer garanterat att bli större genom att äta så mycket du vill och kan, men dessa kommer inte vara i form av muskeluppbyggnad utan att lagras in som fett. Lägg dig istället på ett lagomt kaloriöverskott där du fokuserar på bra råvaror för att undvika överflödig fettmassa.
Myten: Man måste käka kosttillskott för att nå en rippad form
Absolut inte. Såvida du får i dig den mängd mat du behöver för din målsättning och intar det vid rätt tillfälle kan du nå samma resultat.
Myten: Du måste äta var tredje timme
Det finns inget rätt antal måltider. Det spelar ingen roll hur ofta du väljer att äta, utan vad som spelar in är vad du väljer att äta och hur mycket. De korrekta antal måltiderna du ska äta per dag är den fördelning som passar dig bäst.
Det totala intaget av energi i förhållande till energiförbrukningen, är det enda som har betydelse för din viktbalans.
Myten: Fett gör dig fet
Fett gör dig inte fet. Observera att det är stor skillnad på fett och fett. Till exempel chips eller avokado. Det sämsta du kan göra är att nolla fett helt och hållet. Med för lite fett sjunker din fettförbränning och dina hormonnivåer rubbas. Var därför inte rädd för fett, för de nyttiga fetterna behöver vi!
Myten: Kolhydrater på kvällen gör dig fet
Insulinkänsligheten är inte sämre på kvällen (d.vs att man tar upp kolhydraterna sämre) än vad den är på morgonen. Vi kan istället se det som tvärtom. Ju längre tid du går utan kolhydrater desto mer ökar din insulinkänslighet. Att sprida ut kolhydratsintaget under förmiddagen ger därför inte bäst resultat. Med detta sagt vill jag dock inte heller att du utesluter kolhydraterna. Kolhydrater är en viktig källa.
Summan av allt du äter under dagen och allt du förbänner är det som avgör om du ökar, minskar eller behåller vikten. Inte om du äter kolhydrater på kvällen eller inte.
Myten: Jag vill få mindre mage men inte tappa fett någonannanstans
Att bränna fett på utvalda kroppsdelar, så kallad punktförbränning har visat sig vara omöjligt enligt vetenskapen. När du bränner fett tas det från alla celler som du bär på. Det har visat sig vara väldigt genetiskt betingat varifrån fettet tas från. För att bli av med fett på ett önskat specifikt område handlar det om att få en lägre fettprocent tills du uppnår ditt resultat.
Myten: Man blir tjock av potatis
Nej, potatis är en väldigt bra kolhydratskälla som innehåller fler näringsämnen och mindre kalorier än t.ex makaroner.
Myten: Om man svettas förbränner man mer fett
Nej. Du kan uppnå en viss liten viktförlust, men det är en förlust av enbart vätska. Svett är vätska som du svettas ut och har ingenting med fett att göra.
Myten: Frukost är dagens viktigaste mål
Nej, du kan lika gärna hoppa över frukosten som man gör i tillexempel 16:8 dieten. Att hoppa över frukosten är ett enkelt sätt för att minska på sina kalorier och kan dessutom öka fettförbränningen och din kalibrera din aptit. Det handlar om att hitta en livsstil som passar sin vardag.
Myten: Squats är bästa övningen för rumpan
Väldigt många människor anser att knäböj är den bästa övningen för att bygga rumpa, men när du utför ett vanligt knäböj belastar du framsida lår lika mycket som Gluteus Maximus. Vill du bygga specifikt rumpa bör du fokusera på att isolera muskeln du vill komma åt.
Myten: Situps ger dig en platt mage
Många hävdar att de ska göra 100 situps om dagen för att de anser att man får en platt mage då. Visst vore det underbart om det vore så, men tyvärr funkar det inte riktigt så. Vill du få en platt mage handlar det istället om att sänka din totala fettprocent och detta gör du bäst via ett kaloriunderskott.
Myten: När jag styrketränar omvandlar jag fett till muskler
Man kan tyvärr inte omvandla en vävnad till en annan. Muskler och fett är två helt olika vävnader som inte byts ut mot det ena eller andra. Därav kommer muskler aldrig att omvandlas till fett och fett kommer aldrig omvandlas till muskler.
Myten: Jag äter mindre men går ändå inte ner i vikt
Problemet för de flesta människor är att de underskattar hur mycket de äter och tänker oftast inte på småätandet. Sedan är det lätt att uppfatta vissa livsmedel som nyttiga utan att tänka på kaloriinnehållet. I själva verket kanske det innehåller enormt mycket kalorier vilket inte bidrar till underskottet som du behöver för att gå ned i vikt.
Slutord
Listan med myter slutar inte där. Hade du gått på någon myt eller har du kunnat genomskådat dem?
En hel del av dessa så kallade sanningar vi får höra runt oss är i själva verket myter. Var därför alltid väldigt källkritisk och noggrann med vem och var du hör dessa påståenden ifrån.