Sugen på något smarrigt till helgen? Här är ett recept som passar en fredag i ätardagens tecken.
Detta receptet går under namnet Banoffee pie och är väldigt lätt att göra. Den är en riktig kaloribomb och inget att äta utan att först konsultera din kostrådgivare. Fråga om det finns marginal för denna paj en ätardag. Om du följer ett matschema baserat på IIFYM (if it fit your macros) – kan du leka runt med dina makros för att få plats med något extra smarrigt.
Många recept på nätet har vanlig kondenserad mjölk som man själv får koka i ett antal timmar. Men jag har hittat den färdiga produkten som heter dulce de leche i ett flertal ICA butiker, och utgår därför från den i detta receptet. Man sparar en del tid genom att göra så.
Du kommer att märka att det är lätt hänt att man “råkar” äta upp hela pajen själv. Då vill jag påminna om att antal kalorier är angiven per portion, och receptet avser två portioner. Jag hade förberett mig med en god vän bredvid, i förebyggande syfte, om inte för sällskapet.
Pajskal:
50 g digestivekex
15 g smör
Fyllning:
180 g dulce de leche
65 g skivad banan
50 g vispgrädde, 40% fett
Topping:
29 g hackad Daim
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Mixa sönder rätt mängd digestivekex och blanda med smält smör. Tryck ut blandningen på en ungsfast pajform, 11 cm i diameter. Förgrädda mitt i ugnen i ca 5 minuter. Låt svalna. Fyll pajskalet med ett jämnt lager dulce de leche. Placera skivad banan över. Vispa grädden ganska fast, och bre den över bananskivorna. Toppa med hackad Daim. Låt pajen stå kallt i kylskåpet i en halvtimme före servering.
Näringsvärde per portion:
8 g protein
83 g kolhydrater
31 g fett
Totalt: 643 kcal