Sugen på något fruktigt, gott och nyttigt? Testa ugnsbakat äpple med valnötskross!
Så här års brukar våra svenska äpplen vara som allra godast. Det gäller att ta till vara på säsongsfrukterna och njuta av dom. Medan ett äpple lätt kan tas med i väskan till och från jobbet för att göra sig till ett utmärkt mellanmål, kan du också tillaga något något mer avancerat med det framåt kvällen. Paj, mos och saft i all ära, här bjuder jag på ett annat sätt att äta äpplen på också. För dig som undviker socker föreslår jag att du ersätter honung med sötningsmedel, eller skippar att söta helt och hållet. Detta är ett recept som gör sig bäst till en ätardag och inget som ska ersätta någon måltid på ditt ordinarie kostschema.
Ingredienser:
- 150 g eko äpple med skal, vikt utan kärnhus
- 25 g valnötter
- 100 g kvarg, 0,3% fett
- 20 g honung
- kanel
Gör så här:
Börja med att tvätta äpplet och sätta igång ugnen på 200 grader. Placera gallret mitt i ugnen. Det är smidigast om du har en äppelurkärnare till hands, för kärnhuset ska gröpas ur. Placera det urgröpta äpplet på en ugnsfast form. Hacka valnötter och fyll ihåligheten på äpplet med de hackade valnötterna. Placera formen med äpplet i ugnen och tillaga tills äpplet mjuknat och får en fin gyllene färg. Tillagningstiden är olika beroende på äppelsort, äppleform och ugn. Men titta till den förslagsvis efter 8 – 12 minuter. Under tiden som äpplet tillagas blanda kvarg, honung och kanel, spä eventuellt ut med lite vatten för lösare konsistens. När äpplet är färdigt placerar du det på en passande tallrik, och ringlar över såsen.
Näringsinnehåll:
16 g protein
42 g kolhydrater
16 g fett
Totalt: 374 kcal
Vill du också bygga muskler med lika delikata recept som dessa? Boka en konsultation med en av våra coacher för att ta reda på om onlinecoaching passar dig!