I en värld av kosttillskott, fat burners och intervallträning är det lätt att glömma bort naturens egna fettförbrännare – grönsaker! Den här artikeln ger dig 4 grönsaker som bränner fett medan du sover!
Vad kan man göra för att öka fettförbränningen?
Hur går man ner i vikt snabbt?
Hur fort kan man bränna fett?
Dessa frågor är inte ovanliga, men vad är det egentligen som gör att vi tappar kärlekskilona?
Hur kan vi optimera vår fettförbränning? Jo, genom att äta dessa 4 grönsaker!
Vad är fettförbränning?
Fettförbränning, eller fettoxidation, är något som uppstår när kroppen går på lågenergi.
Händelseförloppet när vi äter är att energi lagras i musklerna, levern och med otur som kroppsfett.
Kroppsfett lagras när musklernas kapacitet att fyllas upp med energi är mättat, som i sin tur skickar energin vidare till leverns lagringsutrymme.
När levern inte längre kan ta in mer energi på sitt lager kommer kroppen att göra om överskottet kalorier till lagrat kroppsfett.
För att häva den här händelsen måste vi först tömma musklerna på deras lagrade energi, för att sedan förbruka leverns energidepåer, för att sedan börja hämta av det lagrade kroppsfettet.
Det här uppnår man bäst, och ganska uteslutande, med ett kaloriunderskott. Det vill säga att maten du stoppar i dig representerar en mindre mängd energi än vad du gör dig av med.
Genomgår man alla dessa steg kommer kroppen att frisläppa det lagrade kroppsfettet och transformera om det till koldioxid och vätska som vi sedan andas ut när vi sover. (1). Läs mer om det här!
Hur ökar man fettförbränningen?
Det här kapitlet hade kunnat bli en egen bok, men för att korta ner det kan vi säga att det finns en hel uppsjö av kosttillskott, cardiometoder och träningstekniker man kan använda sig av för att öka fettförbränningen.
Det man sällan talar om är dock kosten. Det är ju trots allt med maten som man skapar det initiala underskottet som i sin tur medför att kroppen faktiskt släpper lös det lagrade kroppsfettet.
Därför tycker jag inte bara att vi ska börja i köket, utan även stanna där. När det handlar om att gå ner i vikt och bränna fett finns det inga undanflykter från att det är maten som drar det stora lasset.
Man kan inte träna ifrån en dålig kosthållning. Man kanske inte ser en påtaglig viktökning av att äta pizza efter ett hårt träningspass, men hälsoriskerna förblir och det kommer till sist att komma ikapp dig.
Dessutom reagerar kroppen och dess upptag olika på kolhydrater beroende på hur snabba eller långsamma de är. Just vitt bröd, som är pizzans grundpelare, har en mer omfattande och intensiv påverkan på vårt blodsocker och insulinpåslag än vad vitt socker har.
Anledningen är att vitt socker har både glukos och fruktos i sig, vilket skulle representera högt GI och ett lågt GI. Bröd görs om till glukos väldigt fort och det här resulterar i en väldigt intensiv höjning i blodsockernivåer, medan fruktoset i vitt socker måste omvandlas till glukos innan blodsockret kan stiga, vilket faktiskt gör vitt socker till den nobla riddaren i den här historien om brödet och sockret. (s.123, Näring & Hälsa, upplaga 3:1, Johansson, Ulla).
Den här hormonreaktionen med anledning av det förhöjda blodsockret gör att inlagringsprocessen ser annorlunda ut och det är mer troligt att bröd kommer att lagras som kroppsfett än muskel- och leverenergi än till exempel brunt ris eller någon annan långsam kolhydrat. (2)
Därför kan det anses fördelaktigt att utesluta livsmedel som skapar den här reaktionen i kroppen ifall man vill öka sin fettförbränning. Om vi tar bort allt som hindrar oss från att bränna fett kan vi istället lägga i en växel för att se hur vi på bästa sätt kan förbättra vår fettförbränning med hjälp av olika kostinslag.
Capsicum
Spanskpepparsläktet, eller Capsicum, är chilipeppar, paprika och andra närbesläktade arter som kan ge dig en boost i förbränningen, ha termogena fördelar och ge din matsmältning en boost. (3, 4, 5, 6)
Studier har visat att chili kan öka förbränningen av kalorier, höja fettoxidationen och förbättra matsmältningen. Släng in dem i din matlagning. Ät dem råa, använd dem som krydda, tillaga dem eller torka dina chilifrukter.
Hur du än väljer att implementera dem i din kosthållning kommer de att ha stora fördelar på din hälsa och sedermera fettförbränning. De agerar även som fördelaktiga antioxidanter i kroppen, samt bidrar till en stor skopa av ditt dagliga vitaminintag. Ät hur mycket chili du vill.
Tips – Du kan använda cayennepeppar eller till och med något så söt som paprika för att uppnå önskad effekt, men är du samtidigt ute efter en rejäl smakupplevelse och kick i truten vill du införskaffa dig en färsk Carolina Reaper (Varning!) och hacka ner i matlagning!
Grönkål
Ett av de mest näringsrika livsmedel och gröna blad som du kan införskaffa dig är grönkål. Det här är en näringsbomb utan konkurrens. Grönkål är fullt av vitaminer och mineraler. Främst gällande vitamin A, C och K (Mer info här).
Grönkål kan hjälpa din fettförbränning genom att hålla nere oxidativ stress och minska på kroppens stresshormoner, som helt slår ut dina fettförbränningshormoner- och enzymer.
Ät grönkålen rå för att bibehålla alla goda näringsämnen i bladet. En studie har visat på att en oroväckande andel vitaminbortfall sker vid tillagningen av grönkål (7).
För att få ut mest av grönkålen hade jag rekommenderat att du mixar den i vatten eller till exempel havredryck. Kör du grönkålen i en matblender på högsta effekt i cirka tre minuter kommer du att kunna slå sönder och komma åt de inre fibrerna i grönkålen som du annars inte gör.
Det är med anledning av att grönkålen hinner passera kroppens matsmältningssystem innan kroppen hinner komma åt dessa inre fibrer. Därför kan du med fördel mixa ner dem och dricka grönkålen som en shake eller en smoothie.
Tips – Testa gärna att smaksätta drycken med lite Stevia Drops eller liknande.
Spenat
Bladspenat är något som alla borde ha med i sin kosthållning. Spenat är ett perfekt exempel på ett grönt blad som kan hjälpa dig att må bättre, få mer energi och kunna bränna mer fett.
Spenat innehåller också väldigt mycket vitamin K, men även A & C. Det här går jättebra att kombinera i en shake med grönkål för att få en riktig energi- och vitaminboost på morgonen.
Spenat har 0% till 1% belastning på blodsockernivåerna och är relativt energisnålt. Det vill säga att du kan äta en väldigt stor mängd spenat utan att komma upp i några nämnvärda kalorier.
Det är 23 kalorier per 100 gram spenat, vilket betyder att du kan äta hur mycket spenat du vill och ändå gå ner vikt, plus att du får ett mer stabilt och naturligt vitaminintag, som i sin tur kan förbättra dina prestationer på gymmet och därmed öka fettförbränningen.
Spenatens antioxidanter har även en fördelaktig effekt på kroppen kolesterolnivåer och kan sänka LDL-kolesterol-värderna i kroppen tack vare denna Flavonoid (Antioxidant – Quercetin, 8).
I spenat finns det också en stor andel kalium, vilket har en bevisad motverkan på sötsuget. Ifall du har svårt att hålla fingrarna borta från den söta syltburken vill du börja äta mer spenat.
Tips – Testa att kasta ner en näve eller två av bladspenaten i din kålmix för hälsomässiga fördelar.
Grapefrukt
Okej, du fick mig! Jag erkänner. Detta är ingen grönsak, men ack en boost för fettförbränningen och vitaminbalansen.
Det finns belägg för att grapefrukt kan hjälpa till med viktnedgången och fettförbränningen om man konsumerar frukten innan måltider (9).
Det har att göra med insulinkänsligheten att göra och att grapefrukt har associationer med den förbättrade insulinkänsligheten och sedermera fettförbränningen.
Det här kallas för en Preload och är då alltså när man konsumerar till exempel grapefrukt innan en ordentlig måltid för att sänka densiteten i maten och eventuellt dämpa hungern och suget genom denna metod, vilket i sin tur är väldigt fördelaktigt för den som önskar gå ner i vikt. (10)
Grapefrukt kan också hjälpa till att öka på matsmältningen, ämnesomsättningen och kroppstemperaturen. Grapefrukt innehåller även en stor andel vitamin C, vilket man alltid vill tillsätta i kroppen på daglig basis för optimal hälsa.
Grapefrukt har ett väldigt lågt GI-värde, vilket gör att det fungerar på lågkolhydratkost och låg GI-kost också. Jag hade inte exkluderat grapefrukt hur min kosthållning oavsett vad min målbild är. Speciellt inte om jag vill bränna fett och gå ner i vikt.
Tips – Drick inte kaffe i samband med att du äter vitaminrika livsmedel. Det kan ge ökad risk för vitaminbortfall i kroppen.
Vill du veta hur du får bort det sista fettet på magen? Då vill du läsa den här artikeln!
Sammanfattning
Jag vill understryka att det inte finns någon mat, grönsak eller krydda som kommer att bränna bort allt fett på kroppen helt magiskt.
Det enda som kommer att få dig att gå ner i vikt och bli av med det oönskade kroppsfettet är ett kaloriunderskott som ett resultat av ett minskat intag av mat och en ökad energiförbrukning.
De här frukterna och grönsakerna du finner i den här artikeln kan hjälpa dig och bidra till en förbättrad hälsostatus, men de kommer inte att bränna fett utan ett kaloriunderskott.
Så fungerar det med kosttillskott också. Det kan vara den sista knuffen för att komma över kullen, men det kommer inte att dra hela lasset.
En fullständig kosthållning är alltid att rekommendera och då kan dessa komponenter vara stabila kandidater att ta med på tallriken för att öka din potential till att bränna fett, men de kommer tyvärr inte att bränna fett per definition bara för att de konsumeras.
Det är hård träning och ännu hårdare slit i köket som kommer få dig till ditt slutmål. Den här artikeln var menad som en rad tips till kostkomponenter som du kan ta med i din diet för att må bättre, ha mer energi och på så sätt kunna prestera bättre på gymmet.
En bättre prestation på gymmet leder till en större mängd förbrukade kalorier, vilket betyder att ditt underskott kommer att öka och mer fett kommer att oxidera eller förbrännas. Det hänger aldrig på den enskilda faktorn, utan hur allting samspelar.
Om du gillade den här artikeln kommer du att älska onlinecoachning – för att vem vill egentligen välja mellan maten man älskar och att nå vikten man drömmer om?