Det finns många fördelar när det kommer till hemmaträning, men vilka är de negativa sakerna som du inte vill göra?
Vad är egentligen skillnaden mellan att träna på gym och träna hemma?
Kan man inte få exakt lika bra resultat med hemmaträning som träning på gym?
Vet kroppen egentligen var du befinner dig när träningen sker – och gör det skillnad?
Här är 9 negtiva saker med hemmaträning som du vill undvika när du vill forma kroppen!
#1 – Du blir distraherad
Se dig omkring. Hur många saker finns det inte i ditt hem som skulle kunna stjäla din uppmärksamhet?
Tvätten, disken, kylskåpet, TVn, datorn, telefonen, soffan och allt annat som är i din direkta närhet. Det här gör att du kanske skjuter på träningen en timme eller kortar ner passet för att hinna med någon hemmasyssla.
Det här är negativt för dina chanser till följaktighet, kontinuitet och slutligen dina träningsresultat. Hur kommer det här sig?
Det är för att träningen också är en slags syssla som du behöver få gjord för att den ska generera resultaten du vill ha – en välformad kropp. Därför kan det här vara till din nackdel om du väljer att göra din träning hemma.
#2 – Begränsat utrymme
För ett komplett träningsschema behöver du en komplett uppsättning utrustning. Det här betyder inte att du behöver kabelmaskiner och bensparkar. Nej, men du behöver hantlar och stänger med tillhörande viktkakor.
Det här kräver en del utrymme och om du inte har ett rum eller ett garage i anslutning till ditt hem kan det här bli svårt att både använda och förvara.
Det blir en klurig historia om man vill förvara sin gymutrustning under sängen, för att sedan ta fram och plocka bort dem varje dag.
Detta kan även öka risken för att något i hemmet blir skadat som en bieffekt av det ständiga släpandet fram och tillbaka. Därför är det här en negativ del med att träna hemma.
#3 – Du associerar hemmet med träning
En fördel med att ha olika platser för olika aktiviteter är att vi associerar dessa platser med dess givna aktiviteter. Ett exempel på detta är ditt jobb. Där är du professionell, skärpt, soignerad och inställd på att göra utföra ett bra arbete.
När du är hemma vill du kunna känna dig avslappnad och helt tillfreds med din tillvaro. Precis på samma sätt som att ditt föräldrarhem har en viss inverkan på hur du känner dig när du är där.
När man börjar blanda ihop aktiviteter kommer hjärnan att känna sig osäker och det kan ske associationsförvirring. Därför kan det bli konstigt ifall din träning och din avkoppling har delad vårdnad på ditt hem.
Det gör det svårarare att utveckla ett obrytbart mindset där du alltid får träningen gjord om detta sker på samma plats som är menad att omfamna dig med lugn och harmoni.
#4 – Det är svårt att träna ryggen
Nej, det är inte omöjligt att träna ryggen hemma. Det gör det bara svårare och vissa ryggmuskler kräver ett rörelsemönster som är svårare att få till hemma än på ett gym.
Ett exempel är dina lats (latissimus dorsi) som kräver en diagonal rörelser med utsträckta armar upp i taket, som sedan slutar med att dina armbågar rör sig med ryggradsslutet. Delen som går mot sätesmusklerna.
Visst, det här går att träna för med en pull-up/ eller chin-up-stång. Det är dock inte en optimal rörelse för att träna denna muskel. Än mindre är det en riskfri rörelse och medför att skador kan förekomma i utförandet.
Sen kräver ryggen en viss belastning, explosivitet och rörelseeffektivitet för att växa till sig och bli riktigt stark, vilket nästa punkt går in djupare på.
#5 – Du kan inte lyfta tungt nog
För att bli maximalt stark, bränna mest fett och bygga riktigt bra med muskler behöver du ge kroppen en rejäl omgång i form av intensitet och faktiskt belasting.
Ett sätt att uppnå detta på är att ha mindre vilotid mellan set, göra fler reps och leka med tiden under anspänning, vilket är en mer avancerad teknik som du kan använda dig av om du är lite mer erfaren. (År 2-5 med träning).
Det bästa sättet att uppnå framgång, progression och resultat är att lyfta tungt. Hur tungt? Det är relativt. Det enda du vill veta är att du vill kunna öka den här vikten successivt över tid för att fortsätta se resultat.
Om du tränar hemma kommer du komma till en gräns där du inte längre kan lägga på mer vikt. Antingen med anledning av att vikterna tar slut, eller för att du kanske inte vill göra tresiffriga marklyft i vardagsrummet. Oavsett vad finns det vissa begränsningar med hur tungt du kan lyfta hemma. Även om det är mot ett tåligt underlag.
#6 – Det gör dig mindre motiverad
Ja, det är sant. Hemmaträning kan göra dig mindre motiverad till att faktiskt få träningen gjord. Hur kommer det här sig? Det har, återigen, med associationen att göra. När du är hemma vill du ha en känsla av lugn och att en hemtrevlig känsla uppstår.
Problemet när du ska försöka få in träningen i det här är att träningen ibland kan bli lidande, eller inte alls bli av, om inställningen till träningen är för lugn och hemtrevlig.
Om du istället är på ett gym kommer har du bara ett val. Där finns bara hårt arbete och det finns ingenting bland maskiner och stål som får dig att sukta efter en kopp te framför en brasa, eller vad du nu njuter av att göra i ditt hem på lediga dagar.
Därför är det bättre om du kan ha en plats som endast är associerad till träning och träning endast – för att leverera ett högklassigt och hårt arbete, för att sedan kunna åka hem och slappna av.
#7 – Du fuskar med kosten
Vissa dagar är vi motiverade till tusen, inte alls sugna på att göra avstickare från kosten och vi går som målsökande missiler mot vårt mål. Andra dagar, inte så mycket.
Om du tränar hemma är risken större att du fuskar med kosten, eftersom kylskåpet och skafferiet med diverse godsaker står runt hörnet från din träningsyta. Du kanske gör din träning och känner att du har förtjänat en godbit – jag menar, det är inte så att godis skadar dig om du har tränat. Fel.
Om du tränar hemma är det lättare att du fallar för hedonistiska lockelser som har väldigt hastiga och intensiva påslag, vilket du snabbt agerar ut och sedan snabbt är över.
Det här slipper du, eller förenklar chansen att inte göra det, om du tränar på ett gym. Då har du betänketid på vägen hem eller till snabbmatsrestaurangen, vilket inte är fallet om du tränar i geografisk angränsning till ditt kök eller till godisskålen i vardagsrummet.
#8 – Du hoppar över träningen
En av dem största riskerna med att träna hemma är att man helt sonika hoppar över ett träningspass. Kanske inte som ett aktivt val där du säger orden, utan mer som ett resultat av ett mer oskyldigt val.
Kanske kände du inte för det just nu, för att sedan bli oavsiktligt uppbokad resten av dagen. Önskar du sedan att du hade gjort träningen när du väl hade tid? Det är en risk med att träna hemma.
En annan risk är att du blir för bekväm med träningen och börjar tumma på din järnvilja och dina pass genom att förflytta runt dem. Du gör dem ändå hemma och kan träna när som helst.
Det här finns helt enkelt inte med gymträning där du ställer alarmklockan, går upp, åker iväg, får träning gjort på tid och är klar med den. Det är en av dem negativa sakerna med att träna hemma – oavsett om det är med flit eller blir av misstag.
#9 – Du blir pank
Hemmaträning kan vara en smidig, billig och enkel lösning för att få träningen gjord, men dessa egenskaper kan snabbt övergå till en otymplig, dyr och svår historia.
Allt från att du behöver ny och mer utrustning för att mätta ditt ständigt ökande behov till att du råkar slå ner en spegel, en tavla en krukväxt eller liknande när du råkar svinga med skivstången.
Det kan bli repor i golvet eller utrustningen kan gå sönder. Oavsett vad som kan tänkas hända är resultatet detsamma – DU får stå för kostnaderna.
Det här slipper du med gymträning och det är ett enkelt och smidigt sätt att både komma iväg på träningen, ha tillgång till allt material du behöver och då till ett fast månadspris, vilket både ökar chanserna till att du kommer iväg på pass, att träningen blir bra och att du slipper stå för eventuella skador eller trasiga maskiner, eftersom det inte är din privata egendom.
Slutligen
Det finns givetvis massa fördelar med att träna hemma och det går att få till riktigt bra träningspass i ditt hems trygga vråer, men var då medveten om vilka nackdelar det finns och sätt det alltid i jämförelse med gymträning.
Du vill överväga dina alternativ och göra en för- och nackdelslista där du jämför träning hemma med träning på gym för att se vad som passar dig, ditt mål och de resultat du vill ha bäst.
Hemmaträning kan vara en fantastisk startpunkt som får dig motiverad, bygger självförtroende och förbereder dig på att avancera till gymmet. Ett gymmedlemskap är dock nästintill oundvikligt för dig som vill se fortsatta resultat av din träning och är därför något du vill ha i åtanke redan från början. Även om det inte är aktuellt för tillfället.
PS – eftersom du får bättre resultat när du inte fuskar med kosten hade du uppskattat disciplinen du får när du har din PT Online!