En vanlig och seglivad träningsmyt är att styrketräning gör att barn stannar i växten. Det här är absolut inte sant och den här artikeln djupdyker i ämnet!
”Mitt barn kommer att sluta växa”
”Barn kan inte styrketräna.”
”De kommer att skada sig”
”Mitt barn spelar fotboll. Hur kan styrketräning hjälpa då?”
Okej, låt oss besvara alla dessa frågor och samtidigt ta död på en gammal myt.
Sanningen bakom myten
När det handlar om barn kommer deras säkerhet självklart i första hand.
Det är också därför som man lätt faller för påståenden som att barn kan upphöra att växa ifall de börjar styrketräna.
Jag förstår det här. Man vill inte ta några risker när det gäller ens egna barn, men senaste forskningen talar för motståndsträning för barn.
Vad skulle du säga ifall jag sa att styrketräning för barn skulle gynna deras tillväxt, förbättra motorikutvecklingen och stärka deras skelett?
Det visar iallafall den senaste forskningen i samband med rekommendationer för hur man kan lägga upp träningen för sina barn. (1, 2)
Självklart finns det vissa gränser. Man ska inte slänga på en femåring ett försök att slå nytt rekord i knäböj, men om man anpassar träningen efter barnets ålder, kapacitet och målbild kommer styrketräning att gynna barnets utveckling.
Omständigheter
Det finns en påtaglig skillnad mellan hur du ska träna och hur ditt barn ska träna.
För att styrketräning, eller motion i allmänhet, ska fungera för ditt barn behöver den innehålla dessa tre saker.
- Träningen är anpassad efter barnets ålder
- Träningen är progressiv
- Träningen är övervakad av en vuxen eller professionell tränare för korrekt utförande.
Om man kan implementera alla dessa komponenter när man tar fram träningsplanen för ett barn kommer barnet att kunna dra stor nytta av den.
Som professionell tränare är det viktigt att veta med sig vad man ska rekommendera barnen för träning och vad föräldrarna behöver veta för att deras barn ska kunna träna säkert och effektivt relativt till deras ålder och kapacitet.
Det är därför viktigt att man som förälder ser till att coachen, tränaren eller instruktören besitter de kunskaper som krävs för att skapa, övervaka och utbilda när det gäller träning för barn.
Hur börjar barnen träna?
Precis som en vuxen nybörjare behöver barnen etablera en stabil grund att stå på och att basera sin progression efter.
Det kräver inövning, träning på rörelserna, träningsstrategier som går i linje med deras ålder, kapacitet och målbild, samt korrekt teknik och utförande.
Precis som hos vuxna handlar det om att förstärka den neurologiska antändningen och att bli bättre på att utföra en rörelse.
Det här är extra viktigt hos barn, eftersom de fortfarande håller på att lära sig de mest fundamentala av rörelser som att stå, gå, springa och hoppa.
Det är därför oerhört viktigt att träningen är anpassad efter deras kapacitet och ålder och att man verkligen tar hänsyn till alla andra rörelser som de håller på att utforska och lära sig.
2-4 år
När barnen är mellan två och fyra år kan det vara lämpligt att man involverar väldigt basala rörelsemönster som att studsa saker eller förflytta enklare föremål från punkt A till punkt B.
Det är också viktigt att man ser till att träningen blir en väldigt positivt och rolig upplevelse som bidrar till deras sociala utveckling och att barnet ser händelsen som något kul.
5-12 år
Det är i den här åldern som man ser olika sporter bli mer och mer intressanta.
Barnen kanske börjar intressera sig för fotboll, volleyboll eller tennis.
Det är också här som man kan börja använda sig av mer regelrätt styrketräning för att stärka barnets utveckling.
Man vill lägga in flera olika grenar, sporter eller aktiviteter för att inte bidra till risken av utbrändhet i en för enformig aktivitetsbank.
Barnen vill lära sig att utveckla skicklighet i de mest fundamentala rörelserna. Barnet vill öka sin förmåga till smidighet, bli starkare och mer uthållig.
Skapa en hypertrofisk miljö och utvecklas i huvudgrenen eller huvudsporten. Oavsett om det är ishockey, ridning eller basket.
En väldigt simpel och basal träningsplan för att åstadkomma alla dessa komponenter är att föredra.
13-20 år
När barnen når den här ålder är det okej att börja implementera mer avancerad och regelrätt styrketräning i deras vardag.
Här är det viktigt att man även lägger stort fokus på den sociala biten och att barnet upplever en känsla av samhörighet.
Det är viktigt för barnets självförtroende och självkänsla, samt att det banar in vanan till träning och motion i en större utsträckning.
Det här kommer att stärka ditt barn in i det vuxna livet genom att i ett tidigt skede göra barnet införstådd med fördelarna och vikten av motion och fysisk aktivitet.
Kan man bilda ett starkt vanemönster kommer det här att gynna ditt barn och barnets hälsa för resten av livet. Det här är en förberedande fas för barnen som kommer att leda dem genom tonåren och in i vuxenlivet.
Individualisering
Det är viktigt att förstå det faktum att barn inte kan träna som du eller någon annan vuxen och att en träningsmetod inte kommer att fungera för att barn.
Individuell träning förespråkas och återigen vill man basera träningen efter barnets ålder, kapacitet, förmåga och målbild.
Ett tecken på att man kan öka progressionen och ta träningen framåt är när barnet har utvecklat en god teknik och förstår vad ett korrekt utförande innebär.
Det är därför oerhört viktigt att man som vuxen har ett väldigt kritiskt och medvetet öga när det handlar om träning för barn. Det är för att man inte ska råka ta några ogrundade beslut.
Hur kan styrketräning hjälpa andra sporter?
Ett vanligt misstag som många gör är att se på styrketräning som en egen gren.
”Jag menar, hur kan styrketräning hjälpa ett barn som vill spela fotboll? Det är ju befängt.”
Ja, eller är det så? Styrketräning hjälper till med muskeltillväxt, koordination och utförande, styrka, uthållighet, mental träning och det stärker skelettet.
Jag skulle kunna lista upp hur många fördelar som helst i flera tusen ord, men om du tar en sekund och funderar på vilka fördelar styrketräning kan ha som en assisterande aktivering för barnet i resan att bli bättre i huvudgrenen kommer du säkert se logiken i att styrketräning är detsamma som utveckling och förbättrad prestation i andra sporter.
”An integrative training programme grounded in resistance training and motor skill development can optimise a young athlete’s potential to maximise their athletic and sporting performance, while reducing the risk of a sports-related injury. ” – Br J Sports Med doi:10.1136/bjsports-2015-094621
Ett individanpassat träningsprogram utefter de tidigare nämnda principerna kommer att hjälpa barnet i huvudsporten, bidra till maximal potential och minska risken för sportrelaterade skador som kan förekomma tack vare de stärkta musklerna och skelettet.
Kommer styrketräning få barnet att sluta växa på längden? Nej! Kommer styrketräning bidra och hjälpa barnet och växa som människa och bli bättre på andra fysiska aktiviteter? Ja!
Kosten
En annan avgörande kompenent i prestation och hälsa är kosthållningen och vad barnen får för näring.
Du vill som förälder lägga lite tid på att utbilda dig i vad som är fördelaktigt och hälsosamt, samt vad som är dåligt och hälsofarligt för dig, ditt barn och din familj.
Det går inte att träna bort en dålig kosthållning och det är därför extremt viktigt att barnen får i sig rätt näring i rätt mängd för att kunna växa och utvecklas ordentligt.
Med en dåligt kosthållning håller man tillbaka på barnets potential och prestationerna både i skolan, på gymmet och på fotbollsplanen kommer att bli lidande om barnets mat låter pling när den är färdig.
Se till att få med kvalitetsmärkta råvaror i form av grönsaker, frukt, nötter, kvalitativa proteinkällor och vätska. Du behöver inte bli kostexpert, men grundläggande kunskaper i att kunna skilja på bra och dåligt är att föredra.
Fördjupning – Klicka här
Sammanfattning
- Nej, styrketräning gör inte att barn stannar i växten.
- Utgå ifrån dessa tre pelare när du ska träna med ditt barn – Åldersanpassad, progressiv och övervakad.
- 2-4 år – Väldigt simpla rörelser och övningar. Gör det socialt och roligt för barnet!
- 5-12 år – Utveckla färdigheter som uthållighet, smidighet, muskeltillväxt och styrka.
- 13-20 år – Mer avancerad träning och mer fokus på gemenskap och samhörighet. Lägg grunden för vuxenlivet.
- Styrketräning kan hjälpa barnet att bli bättre i andra sporter och minska risken för skador.
- Kosten är A&O när det gäller hälsa, prestation och välmående. Ta reda på grundläggande kunskaper om kost och gör aktiva val för att ge barnet de bästa förutsättningarna i livet.
Lärde du dig något av den här artikeln vill du lära dig mer med onlinecoachning – För att ju mer du vet desto bättre kan du hjälpa ditt barn!