Är det avgörande att man kan räkna kalorier när man vill bränna fett eller är det bara något som träningsnarkomaner gör för att mätta deras kontrollbehov? Den här artikeln besvarar den frågan och ger dig lite mer kött på benen!
Hur snabbt kan man gå ner i vikt?
Behöver man räkna kalorier?
Kan man gå ner i vikt utan att räkna kalorier?
Vilka är för- och nackdelarna med att inte räkna kalorier?
Snabb viktnedgång
När det handlar om att gå ner i vikt finns det ingenting som slår en god och stabil planering.
En tydlig målbild som är lätt att följa är avgörande för det slutgiltiga resultatet.
Det här är långt innan ”Att räkna eller inte räkna, det är frågan”-stadiet.
Man behöver etablera en realistisk bild över hur lång tid man behöver på sig för att gå ner i vikt.
Har det tagit mer än fyra veckor att lägga på sig den oönskade vikten kommer det förmodligen att ta mer än fyra veckor att göra sig av med den.
Det är därför väldigt viktigt att man har en verklighetsbaserad plan redan från början. Ett exempel på hur du kan räkna ut detta är följande.
- En realistisk och hälsosam viktnedgång är mellan 0.8-1.5 kilo i veckan.
- Genomsnittet blir 1.15 kilo i veckan.
- Om du vill gå ner 15 kilo vill du dividera det på antalet kilo i veckan.
- 15 / 1.15 = 13,0434783.
- Det kommer alltså att ta ungefär 13 veckor för dig att gå ner 15 kilo.
Hur fort kan man bränna fett?
Det är också viktigt att förstå att det här endast är generella beräkningar och en viktnedgång är inte linjär.
Dessutom anser jag att viktnedgång och fettminskning inte är samma sak.
Man kan nämligen gå ner i vikt. Det indikerar bara att vikten försvinner, men det preciserar inte vad viktförlusten kommer ifrån.
Viktnedgång kan vara muskelförlust, vätska eller fett. Har man otur kanske alla tre, rent utav.
Därför vill jag lägga extra tryck på att särskilja viktnedgång och fettförbränning (Oxidation – läs mer här).
Det hör inte till ovanligheterna att man stirrar sig blind på vågen, följt av att man blir stressad över att man ena veckan gick ner 1,25 kilo för att nästa vecka ha gått upp 0.15 kilo.
Våga vägra vågen
Det här är en del i processen och det som händer här är att kroppen alltid vill åt ett stabilt nolläge (homeostas) och därför kan eventuella vätskeregleringar (den här temporära viktuppgången) förekomma.
Fettförbränning och viktnedgång på vågen är inte alltid synonyma med varandra och det är därför viktigt att man huvudsakligen går efter spegeln och eventuella mått istället för vågen.
Vågen kan vara en god indikator på att du går åt rätt håll, men den kan också vara förrädisk i det att den inte berättar hela sanningen och kan få dig att ta ogrundade beslut.
Jag personligen har flera gånger upplevt att jag ena veckan har gått upp lite eller knappt gått ner för att nästa vecka ha gått ner för mycket utan att jag har ändrat på varken kost eller träning.
Därför är svaret på hur fort man kan bränna fett alltid relaterat till hur man väljer att mäta sina resultat. Sensmoralen är att man inte vill ta förhastade beslut endast baserat på den sammansatta kroppsvikten.
Hur går man ner i vikt?
Åter till huvudämnet – Måste man verkligen räkna kalorier för att se en viktnedgång ske?
Nej, det måste du inte. Din kropp vet inte vilken app du använder, hur du räknar, om du räknar eller vilket tillvägagångssätt du nu väljer.
Det enda din kropp vet är kalorier in och energi ut. Hur du nu väljer att uppnå önskat resultat är helt och hållet upp till ditt medvetna jag att ta reda på.
Rent tekniskt behöver du aldrig räkna kalorier, men det gör jobbet mycket enklare. Det beror också lite på vilken startpunkt du har.
Atlet vs Motionär
Om du är en tävlande atlet som ska ”deffa” inför en tävling hänger det på grammet, men om du är en aktiv motionär som vill gå ner lite i vikt kan en höststädning i skafferiet vara nog för att du ska kunna gå ner upp till 10 kilo.
Du får helt enkelt ta fram vågskålen och lägga din utgångspunkt i ena skålen och slutmålet i den andra. Därefter får du ta ett beslut om huruvida omfattande din insats kommer behöva vara eller inte.
Om överskottet kroppsvikt/fettvikt är mer eller mindre omfattande i samband med ett utgångsläge där kosten och intagen är väldigt sporadiska anser jag att ett kaloriräknande inte är nödvändigt.
Det kan till och med vara dräpande för resultaten. Det man inte vill göra är att börja från 0 och kliva upp till 100 på en gång. En gradvis ökning är att föredra. Åtgärda problemen när de uppenbarar sig.
Det vill säga att man kan ta till mer snäva och nitiska metoder för att se en fortsatt viktnedgång när man kommer till en viktplatå, men innan dess kan det vara så enkelt att man bara behöver exkludera några livsmedel och drycker ur vardagen för att se riktigt bra resultat.
Växla upp!
Mitt motto är – ”Det är de små förändringarna som gör den stora skillnaden”. Om du med väldigt simpla insatser kan få bollen i rullning kan du alltid lägga i en till växel längre fram på vägen. Precis som när man kör bil vill man börja med första växeln, för att sedan lägga i andra och tredje när motorn börjar spinna upp och man har fått upp en högre hastighet.
Man vill inte stå på parkeringen och trycka gasen i botten med femmans växel i från början. Då kommer det att bli haveri. Du vill ha en mjuk och jämn start för att sedan, medvetet, lägga i ytterligare en växel vid behov.
Precis samma tankesätt kan du applicera på din viktresa. Så länge du ser till att du börjar, och då i ett lugnt tempo, kan du alltid öka hastigheten, intensitet och växeln med tiden.
En växel kommer att innebära att räkna kalorier, men det kan du ta när du kommer dit. Innan dess hade jag, som sagt, fokuserat mer på livsmedelsval och tagit bort det som förhindrar din framfart.
Matdagboken
Ett bra sätt att ta reda på vad som hindrar dina resultat och vad som gynnar dem är att föra en matdagbok. En matdagbok är helt enkelt en journal som du för i tre till sju dagar.
Under de här dagarna ska du skriva upp exakt allt som hamnar i din mage. Inga kalorier eller så. Bara livsmedel eller dryck och uppskattad mängd. Det här är för att du ska kunna få en så objektiv syn på din kosthållning som möjligt.
Om du har det svart och vitt på papper vad du har ätit kommer du även kunna vad det är som hindrar dig från att gå ner vikt, vad du ska ta bort och vad du kan ha kvar. När du har plockat bort de dåliga komponenterna måste du fylla upp underskottet. Det här gör du med nya och hälsofrämjande livsmedel.
Får du igenom det här projektet kommer det vara nog för att din hälsostatus och sedermera kroppsvikt ska förvandlas till det bättre. Det är en inlärningsprocess och det är under den här resan som man vid ett senare tillfälle kan välja ifall man vill implementera kalorijakt eller inte.
Återigen har det med utgångsläget och slutmålet att göra. Var ärlig mot dig själv och väg upp start- och slutsträckan mot varandra för att på ett medvetet och aktivt sätt ta reda på vad du behöver göra för att åstadkomma önskat resultat, gå ner i vikt, bränna fett och nå ditt mål.
Sammanfattning
Nej, du behöver inte räkna kalorier för att gå ner i vikt. Det kan dock bli mer eller mindre oundvikligt vid ett specifikt tillfälle på din viktresa.
Du får ställa upp utgångsläget mot slutmålet och se hur omfattande resa du behöver göra för att nå ditt mål.
Handlar det om att gå ner 10 kilo kan det räcka med att städa upp i kosthållningen och exkludera mindre hälsosamma livsmedel ur dagsintaget.
Du vill behandla din viktresa som en bilresa. Börja på lägsta växeln och växla upp vid behov. Det här återspeglar att du kan börja med att föra en matdagbok under en vecka, plocka bort det dåliga och fyll på med det bra för att sedan vid ett senare tillfälle snäva till spelreglerna ytterligare.
Det är i det här skedet som du eventuellt vill introducera kaloriräkning. Det går att räkna ut hur rimligt det här är och vilka medel du behöver vidta för att nå ditt mål redan innan dietstart genom att ta reda på hur mycket vikt du vill gå ner och hur snabbt du kan göra det.
Uträkningen ser ut så här: Den totala viktminskningen i kilo / 1.15 = Antalet veckor av fettförbränning.
Exempel på detta är: Jag vill gå ner 25 kilo / 1.15 = 21,7 avrundat 22 veckor.
Det här kan absolut komma att ändras med tiden. Det är som sagt preliminära beräkningar, men det kan ge dig en god uppfattning om hur lång tid din resa kommer att ta och hur omfattande din insats kommer att behöva vara.
En snabb viktnedgång är aldrig att rekommendera och du vill huvudsakligen gå ner i kroppsfett. Därför är det fördelaktigt med en mer långsiktig viktnedgång för optimala resultat. Läs mer här!
Om du gillade den här artikeln kommer du att älska onlinecoachning – För att god mat och fettförbränning går att kombinera!