Är det en förbättring i fotboll, hockey eller någon annan sport som efterfrågas? Då är den här artikeln skriven för dig!
Handlar det om att bli bättre på bollkontroll, finta pucken eller sätta en trepoängare är det givetvis det man ska träna på, men…
Om det istället är ren prestation i form av prestanda, kondition och uthållighet är det inte nödvändigtvis teknik som ungdomarna ska göra.
För att bli bättre på sin huvudsport kan man ibland behöva se sig omkring efter kompletterande träningsformer för att uppnå detta.
Den här artikeln berättar hur ungdomar kan öka sin prestationsförmåga med hjälp av högintensiv träning!
Explosivitet
Oavsett vilken sport det handlar om finns det alltid ett stort behov av att vara snabb och rörlig. Det kan vara att ha en hög acceleration i början av ett språng, att kunna hoppa högt eller att vara stark i till exempel tacklingar.
Det finns en stor del finmotorik som särpräglar varje enskild tävlingssport, men när det kommer till grovmotoriska rörelser är mekaniken densamma för alla dessa idrotter – och hur man tränar för att bli bättre på dem.
Explosivitet är en gemensam nämnare för de allra flesta sporterna och förmågan att kunna röra sig snabbt och reagera fort med kroppen kan vara avgörande för matchresultatet.
Alla som håller på med idrott vet hur små marginaler kan vara skillnaden mellan vinst och förlust. Därför är det oerhört viktigt att ungdomarna tränar för just explosivitet och kvickhet, men det är inte alltid att man kan maximera den här förmågan i huvudgrenen – tillåt mig att förklara.
Kompletteringsträning
Det finns alltid en viss begränsning i hur pass optimalt man kan träna en viss funktion eller rörelsekomponent i kroppen med just den sport man önskar förbättra sin prestation i.
Det här gör att träning endast på spelplanen, eller åtminstone i samma tema som huvudgrenen, gör att det kan hämma det slutgiltiga resultatet – hur menar jag nu?
Låt oss ta ett exempel där målet just nu är att kunna gå från stillastående läge till att komma upp i maxhastighet på kortast möjliga tid.
Om då idrottsgrenen i fråga har en begränsad kapacitet i hur optimalt man faktiskt kan accelerera kommer det att hämma ungdomens förmåga till att bli bättre på just den här delen i rörelsen, som är så viktig.
Byt ut träningen
Skulle det handla om att kunna ta snabba skär på isen eller att springa och ta bollen på planen är det oerhört viktigt att man är snabbare än motståndarna och om båda lagen endast tränar upp den här hastigheten genom att öva på just dessa händelser som beskrevs kommer det att bli något som förhindrar utvecklingen och hämma explosiviteten – se på det så här!
Om valet av träning för just hastighetsökningen och explosiviteten var en träningsform som var mer anpassad eller åtminstone hade mekaniska fördelar till att just optimera den här utvecklingen hade det bidragit med att ungdomen blir snabbar i det här momentet som huvudsporten efterfrågade.
Öka tempot
När ungdomarna blir snabbare på höghastighetsträning kommer de att bli bättre på sin sport, eftersom den här träningsmetoden gör att de kommer upp i en explosivitet mycket högre än vad sporten i sig kan generera – därmed höjs lägstanivån och den generella prestationen går upp i och med detta.
Det är som om du skulle vara en rallyförare och du aldrig kommer över 200 km/h när det är race, men när du tränar inför ett lopp kör du alltid 225 km/h.
På tävlingsdagen kommer du inte ha några problem att vinna, eftersom du alltid tränar en nivå högre än vad tävlingsförhållandena kommer kunna generera – detta ger dig ett prestationsmässigt överläge och precis så fungerar det med kompletterande högintensivträning för ungdomar.
Hur ska man då träna för att bli bättre på det här och alla andra rörelser som krävs för att förbättra prestationen? Läs vidare.
Träning för bättre prestation
The Journal of Strength & Conditioning Research publicerade en studie¹ där man testade högintensiv träning på ungdomar efter skoltid. Undersökningen gjordes under en period av 16 veckor och syftet med undersökningen var att ta reda på hur deras prestationsförmåga och kroppskomposition skulle förändras av den här högintensiva träningen.
Två gånger i veckan utförde ungdomsgruppen 90 minuter övervakad plyometrisk- och motståndsbaserad träning. En annan grupp som medverkade i undersökningen behöll sin alldagliga aktivitetsnivå.
Resultatet visade att träningsdeltagarna hade förbättrat sina 20-metersprints och att den genomsnittliga kroppskompositionen i form av en förminskad andel kroppsfett var större än hos den andra testgruppen.
”In addition to potentially improving sport performance, high-intensity plyometric and resistance training programs offer the added benefit of improved body composition” – Journal of Strength & Conditioning Research.
Vad innebär det här?
Plyometrisk träning eller någon annan form av högintensiv träning utanför huvudsporten kan alltså agera som ett fantastiskt komplement till den generella prestationsförmågan och således generera en förbättring överlag som idrotten drar nytta av.
Det här kan vara högintensiva sprints, plyometriska hopp, styrketräning eller helkroppsövningar där rörlighet och explosivitet är huvudmålet.
Det här innebär alltså om målet är att bli bättre i den sport som ungdomarna huvudsakligen ägnar sig åt kan de med fördel komplettera detta med andra träningsformer utanför huvudgrenen för att maximera resultatet och den prestationsmässiga förmågan.
Ett till två pass i veckan där högintensiv kompletteringsträning utförs kommer att ge fantastiska resultat. Både gällande kroppssammansättningen, prestationen, men också det fysiska måendet. Lederna och kroppen mår bra av måttlig variation.
Styrketräning för barn
Det finns en mytbildning kring styrketräning för barn och hur det kan tänkas påverka dem innan de har vuxit klart. En av dessa myter är att de kan stanna i växten eller att det på något sätt kan ha en negativ inverkan på deras utvecklingsförmåga – sanningen är en helt annan.
Styrketräning för ungdomar och barn är inte bara ofarligt, utan även fördelaktigt. Om träningsformen är åldersanpassad och under övervakade formen finns det ingenting som talar för att det på något sätt skulle kunna förhindra barnets eller tonåringens normala utveckling.
Det kan tvärtom öka den genom att förbättra muskelutvecklingen, bentätheten och hjärt- och kärlhälsan, för att nämna några positiva effekter.
Så länge det är under kontrollerade former och anpassat till barnets förmåga med anledning av dess ålder är det bara fördelaktigt. Det kommer dessutom att skapa väldigt goda förutsättningar för ett aktivt och hälsosamt liv i framtiden.
Sammanfattning
Det är väldigt viktigt att träna och öva på det man vill bli bra på, men ibland kan det vara fördelaktigt med kompletteringsträning som inte är inom sporten man vill bli bättre på.
För att göra det här kan man med fördel lägga till ett till två pass i veckan där ungdomarna ägnar sig åt högintensiv träning i form av plyometriska hopp. intervallsprints eller styrketräning.
Det viktigaste är att identifiera vad som behöver förbättras för en ökad prestation i huvudidrotten och träna för att öka den svagaste länken i kedjan för att på så sätt höja den övergripande prestationsförmågan.
Eftersom du vill veta hur du på bästa sätt kan förbättra styrka och explosivitet hade du älskat det här tipset!