Upplever du att ena armen är starkare än den andra eller att en sida av kroppen helt enkelt är dominant i styrka? Det går att lösa det med väldigt enkla medel!
Det kan hända när du kör bicepscurls.
Ena armen orkar några fler reps än den andra – hur kommer det sig?
Kanske känner du att du drar snett i vissa ryggövningar och att ena halvan av kroppen är starkare än den andra.
Går det att lösa dessa problem? Är det dåligt att det är så eller kommer det sig helt naturligt? Den här artikeln besvarar dina frågor.
En asymmetrisk upptäckt
Det här problemet kan uppenbara sig på olika sätt. En variant är att du helt enkelt upplever att en arm eller ett ben är starkare än lagkamraten.
Ett annat sätt är att du ser och upplever muskulära och utvecklingsmässiga skillnader i hur exempelvis dina biceps utvecklas olika. Problem?
Det här kan kännas konstigt, olustigt eller något som du behöver råda bot på för att få fysiken du vill ha, för att du inte vill ha släpande muskelgrupper.
Nu har du identifierat problemet, men frågan är hur du ska lösa problemet – eller om det ens är ett problem från första början? Låt oss hugga in på uppkomsten och anledningen till att du upplever det här.
En nervkittlande historia
När en muskel kontraherer eller spänns åt sker det här via en nervsignal som säger åt muskeln att göra det. Detta sker i ett flöde från hjärnan ut via nervtrådar för att sedan ge musklerna signaler som gör att de förkortas.
Dessa signaler delas upp i olika läger och kan i korta drag liknas vid att signaldistributionen går 50% åt varje sida i kroppen, även om det är en väldigt förenklad sanning.
Om du då ska göra alternerande bicepscurls där du gör en repetition med en hand i taget hade det i en perfekt värld skett via en jämn fördelning av dessa nervsignaler med 50% till ena armen och 50% till den andra.
Anledningen till att du upplever både styrkemässiga, men även hypertrofiestetiska skiljaktigheter och avvikelser är för att det finns olikheter redan i nervutskickat – tillåt mig att förklara.
Handen som dominerar
Fenomenet bakom den dominanta handen har varit ett fall för forskningen i över 100 år, men vi har ännu inte helt och hållet listat ut varför vissa personer är högerhänta medan andra är vänsterhänta.
Oavsett vad det är som föranleder till den här utvecklingen och kroppsegna dominansen i en sida framför den andra är det här ytterst relevant när det kommer till dina muskulära obalanser eller styrkeskillnader.
Ska du sparka en fotboll eller skriva ett brev föredrar du antingen höger- eller vänstersidan, vilket i sin tur kommer att göra små förändringar i ditt liv över tid och således skapa en adaptiv respons i kroppen att favorisera den här sidan mer och mer.
Det här betyder att alla små aktiviteter som du gör varje dag som involverar vänster- eller högerhanden mer än den motsatta sidan kommer att skapa en klumpeffekt över tid och inte bara bibehålla, utan även stärka det här förhållandet mellan den dominanta och recessiva sidan. Vad menar jag med det här?
Selektiv handföring
Om du under hela ditt liv har låst ytterdörren med högerhanden, men helt plötsligt en dag skulle välja att göra det med vänsterhanden skulle du direkt märka att det inte är lika lätt som det har varit innan. Varför?
Det här har inte nödvändigtvis med att din vänsterhand har sämre förutsättningar till att bli en hejare på att låsa ytterdörrar. Nej, det handlar mer om att din högerhand har gjort det mer. Ett exempel där båda dina händer är mer eller mindre likvärdigt utvecklade är när du skriver på ditt tangentbord, vilket tyder på att förutsättningarna egentligen är desamma.
Rörelsen är bara mer etablerad i ditt nervsystem, eftersom det är ditt nervsystem som skickar ut signalerna till musklerna som förflyttar skelettet och tillsammans vrider om nyckeln med handleden.
Din högerhand är bara mer erfaren och har en mer utvecklad motorisk förmåga att låsa ytterdörren, eller någon annan finmuskulär rörelse. Eftersom den här skillnaden är sann när du ska skriva, vrida eller någon annan alldaglig rörelse. – varför skulle det då inte vara så på gymmet?
Åter till curls
Du står och gör dina bicepscurls med hantlar och du gör en repetition per arm. Båda armarna tar emot nervsignaler som får dina biceps att kontrahera, men är det till ett lika värde? Troligtvis inte.
Du kommer rimligtvis vara starkare i din dominanta hand. Varför? Det här har återigen med klumpeffekten att göra och alla små och alldagliga aktiviteter över tid har bidragit till en favoriserad adaptiv reaktion i den dominanta sidan, som i sin tur ger den vissa muskulära och styrkemässiga fördelar när det kommer till att förflytta vikter på gymmet.
Vad blir då effekten av det här om det så skiljer 10% i nervfördelningen, där din dominanta arm får 55% och din icke-dominanta arm får 45%?
Summan av den här skillnaden blir att du för varje pass är lite starkare, presterar lite bättre och får lite mer muskler på den dominanta sidan, eftersom att den procentuella skillnaden i nervimpulser förblir repetition efter repetition – det här kommer över tid att bidra till skillnader i både muskelmassa och styrkeprocent. Hur åtgärdar man det här?
Det är i ditt DNA
För det första handlar det om genetik och när det har med våra genetiska anlag att göra finns det bara två alternativ – säga tack eller svära!
Om du kollar på Arnold hade han en onekligen välutvecklad fysik, men om man tittar mer noggrant kan man se att hans biceps skiljer sig åt – markant! Varför? Genetik.
I vissa fall är det helt enkelt genetiskt kodat i oss att det ska vara vissa skillnader. Sen om det arbetar till vår fördel eller inte kan diskuteras, men det förändrar inte det faktum att dina och mina genetiska anlag är här för att stanna och det finns ingenting som vi kan göra åt det mer än att göra musklerna större eller mindre.
Det är även av samma anledning som att det inte går att ”forma” en muskel med olika övningar för att träna bicepspeaken eller få fler magrutor. Det är ett genetiskt utseende som skapades under graviditeten och ingenting som du kan påverka – häng in läpp, för här kommer lösningen!
Lösningen på obalansen
Bara för att det finns olikheter i din kropp som du inte nödvändigtvis kan ändra att de sker är inte detsamma som att du inte ska göra något åt det eller jobba mot en förändring. Tvärtom!
Nu har du identifierat dina svagheter och du kan nu jobba på dem – som en dröm. Det är dock viktigt att skilja på päron och äpplen.
Är det en fråga om estetik där ena bicepspeaken är större än den andra är det som sagt inte jättemycket du kan göra förutom att öka i muskelmassa på den ”svagare” sidan, men om det handlar om en ren och skär skillnad i styrka finns det hopp.
Det viktigaste du kan ta med dig när det kommer till att träna upp svagheter är att vara ödmjuk inför dem, identifiera dem och faktiskt eliminera dem totalt. Vad menar jag med det här?
Lägg till ett set
Om du exempelvis är starkare i din högra sida när du ska göra dragövningar för ryggen kan du med fördel använda olika styrketekniker för att bli starkare i den svaga sidan.
Ett exempel på detta kan vara att helt sonika träna den mer. Lägg in ett set där du bara tränar den svaga sidan. Tänk dig hur många miljoner aktiviteter som din dominanta sida har utfört i jämförelse med den icke-dominanta sidan. Vågskålen måste bli jämn.
Du kanske inte har tid att lära dig hur man skriver, äter eller gör andra finmotoriska aktiviteter med din icke-dominanta hand, för att sedan spendera din nuvarande ålder i år på att balansera upp detta? Du vill ju dessutom bygga muskler – nyss!
Det bästa och mest lämpliga sättet att hantera detta på är att helt enkelt ge den svagare sidan lite mer tid, teknik och slit för att den ska hinna komma ikapp. Vill du ha fler tips?
Modifiera greppet
Det finns alltid alternativ på grepp som du kan använda i en given övning. Dessa varianter aktiverar mer eller mindre assisterande muskler i utförandet, vilket kan vara både för- och icke-fördelaktigt för dina resultat.
Om du har muskelasymmetri i armarna och du vill träna ryggen kan du använda ett grepp som involverar dina armar mindre i rörelsen. Exempelvis om du använder att bredare grepp när du gör roddövningar eller om du försöker låsa fast skulderbladen mer noggrant innan du börjar ro.
Alternativt kan du ro med en arm i taget och om du vet vilken arm det är som släpar i rörelsen kan du lägga extra fokus på teknik och utförande när det är dags för den svagare sidan.
Om du gör basövningar som bänkpress där båda händerna har en synergieffekt mot varandra och är låsta mot samma föremål (stången) kommer det att balansera ut sig själv och 100% vikt kommer att förflyttas, även om fördelningen skiljer sig åt. Det vill säga att den starkare och dominanta armen kommer att kompensera för den icke-dominanta armens styrkeunderskott. 40% + 60% blir fortfarande 100%, även om förhållandet mellan armarna inte nödvändigtvis är jämnt fördelat.
I värsta fall
Det går alltid att arbeta upp svagheter, förbättra den svagaste länken och på så sätt stärka hela kedjan. Det som dock alltid kommer att finnas är dessa genetiska skillnader i kroppen som inte går att träna bort.
Du kan alltså komma väldigt nära och alltid förbättra dig själv, men till en viss del kommer det alltid att finns delar som skiljer sig åt – det är bara en del av våra kroppar och något vi helt enkelt får acceptera.
I värsta fall får vi helt enkelt leva med dessa kroppsliga olikheter. Det är inte världens ände eller något som påverkar ditt liv mer än att du kanske inte klarar av exakt lika många reps med båda armarna eller att vissa muskelpar inte ser identiska ut.
Så är det dock genom hela kroppen och ditt ansikte ser inte identiskt ut på båda sidor av näsan, exempelvis. Det här är varken bra eller dåligt – det är bara sant. Sen hur du väljer att se på det och således ställa upp din åsikt i sakfrågan är något som du kan påverka. Vad betyder det här?
Sammanfattning
Det finns vissa saker i den här världen som vi inte kan påverka. Hur våra genetiska anlag ser ut är en av dem, men det som däremot ligger i vår kontroll är hur vi hanterar vad som presteras för oss.
Det är som att du inte kan påverka huruvida bussen är i tid eller inte. Det som däremot ligger i korgen av saker du kan påverka är din reaktion till sagda händelse. Hur ställer du dig till händelsen eller saken?
Så är det med muskulär eller styrkemässig asymmetri. Du kan antingen acceptera det och jobba på det eller se det som något icke-fördelaktigt och låta det vara. Det är upp till dig.
Eftersom att det är bevisat att du kan påverka vilka resultat du får på gymmet, genom att ta reda på hur du ska tänka och varför det funkar, hade du älskat onlinecoaching!