Alla uppskattar vi ett riktigt saftigt fuskmål – men var går gränsen där man inte längre kan kontrollera sina cravings?
Är du sugen på nötter, choklad, sura godisar, sötsaker eller något annat mumsigt att hugga in på?
Det är trevligt att gå ut med familj och vänner på restaurang utan att behöva tänka på figuren, men…
…när det går överstyr och du inte kan kontrollera dig när du är hemma börjar du ana ett problem!
Den här artikeln är för dig som vill sluta äta skräpmat och lära dig om anledningarna till varför cravings uppstår!
Cravings sker av en anledning
Det kan verka hopplöst med dina cravings. Suget försvinner inte och du fortsätter att köpa hem det som du så gärna äter, men faktum är att detta inte är något fenomen som du har råkat ut för eller som för den delen är unikt.
Cravings är nämligen kroppens egna sätt att berätta för dig att inte allt står rätt till och om du lär dig att identifiera och lyssna på dessa signaler kommer du bli medveten om vad de betyder och hur du kan åtgärda dem
Det här övergripande konceptet är alltför avancerat att förstå sig på för att komprimera ihop det till en artikel och i den här texten kommer fokus att ligga på att känna igen vad olika cravings betyder och vad du kan göra för att åtgärda dem.
För dig som är intresserad av att läsa mer om de bakomliggande psykologiska faktorer som utlöser överätande, binge eating eller ohälsosamma matvanor överlag kommer det finnas lästips i slutet av artikeln – låt oss nu hugga in på ämnet cravings.
Hur kroppen gör sig hörd
Allt i kroppen arbetar i grupp på ett eller annat sätt. Antingen direkt eller indirekt, men alla oräkneliga komponenter i din kropp har ett sammanhang och är på något sätt relaterat till varandra.
Det är därför som du kan slå i din stortå längst ner på kroppen, men ändå få reparationstillförsel på beställning från hjärnkontoret.
Din kropp är ett komplext signalsystem bestående av 100 miljarder nervceller bara i det centrala nervsystemet och i detta system färdas signaler som att du måste på dass, andas, pumpa runt blod, men också äta.
Har du druckit för lite blir du törstig och har du druckit för mycket behöver du avlägsna den kroppsfiltrerade vätskan och precis på samma sätt fungerar det med makro- och mikronutrientbalansen. Din kropp berättar vad som är fel, men det är inte alltid lätt att tolka signalerna.
Lär dig språket
Din kropp sänder ut signaler för att göra sig hörd och det sker flera gånger på daglig basis, men det spelar ingen roll hur högt den skriker ifall du inte förstår dig på språket.
Det är som om du har råkat slå ner bordsgrannens drink i hans knä och han skriker på dig på ett främmande språk. Då spelar det ingen roll hur mycket han höjer rösten. Du kommer ändå inte förstå honom.
Därför är det ovärderligt för dig på din resa till optimal hälsa och ett komplett välmående att du lär dig några grundfraser och enklare meningar på språket som din kropp använder – de kroppsegna signalerna.
Du behöver inte doktorera i ämnet, än mindre spendera ändlösa timmar med att försöka hitta studier på nätet, för att som med de flesta händelserna i kroppen finns det en mothändelse och så är det även i det här fallet – ligger du minus kommer kroppen vilja gå plus. Hur menar jag nu?
Allt ska mötas i mitten
Din kropps största önskan är att allt ska vara precis perfekt. Kroppstemperaturen, hjärtslagen, pH-värdet i blodet och energibalansen. Allt ska vara precis på mittenlinjen, om kroppen själv får bestämma.
Det här är dock en omöjlighet, eftersom du är vid liv och därmed kommer alla dessa balanser att fluktuera. Kroppens huvuduppgift blir då att försöka eftersträva den här balansen under dagen.
Det här sker bland annat genom att svettas när du blir för varm, hungrig när du inte har ätit och trött när du inte har sovit – ser du ett samband här?
Ligger du för mycket under sträcket kommer kroppen att försöka åtgärda det genom att signalera ut till dig att du behöver utföra något för att motverka det här balansunderskottet. Likaså fungerar det om du ligger plus, även om det här är en mer gynnsam situation för kroppen än om du låg minus. Vad har det här med cravings att göra?
Dina cravings är näringsbrist
Om kroppen har för lite av något kommer den att signalera ut att den vill ha mer. Våra naturliga överlevnadsinstinkter har lärt oss att känna igen de flesta av dessa signaler som hunger, trötthet och toalettbesök.
Det som dock inte är lika självklart är när du har ätit, är mätt, men ändå suktar efter något extra – och specifikt! Detta kan kännas som något underligt eller för den delen något som du måste leva med för att det är en personlig defekt som drabbar dig och endast dig.
Faktum är att alla dessa signaler, oavsett vad du är sugen på, är tecken på att inte allt står rätt till i kroppen och att du behöver åtgärda det här problemet. Hur då?
Precis på samma sätt som du blir trött när du har varit vaken för länge som en kompensation för energiunderskottet kommer salt-, söt-, fett-, sur-, och kolhydratbehov visa sig genom att du blir sugen på dem när ett underskott uppenbarar sig för kroppen.
Varför uppstår sötsug?
Ett starkt sötsug är för många ett problem och det botas ofta med en huskur som består av söta saker som godis, kakor, tårtbitar eller andra godsaker. Varför? Det är en misstolkning av signalerna.
Det som egentligen saknas när ett sötsug gör det smärtsamt uppenbart att dess existens är en realitet är oftast kaliumbrist.
Kalium är ett mineral som reglerar blodtrycket, normal nerv- och muskelfunktion, samt syra- och basbalansen i kroppen.
Ett bra sätt att få i sig kalium på är att äta saker som potatis, ekologisk frukt, mörkgröna grönsaker eller ta ett kaliumtillskott. Det här kommer med tiden att hjälpa till att förgöra sötsuget, hålla en mer stabil balans i kroppen och minska risken för stroke.
Skulle inte kalium fungera
Om det redan är så att kaliumintaget är av adekvata kvantiteter, men sötsuget fortsätter att hemsöka dig kan det vara så att dina binjurar är trötta och du behöver tillsätta l-tryptofan för att kroppen ska kunna skapa serotonin.
Det är delvis för att försöka motverka stress, som gör att du blir mer impulsiv och gör mindre genomtänkta val när det kommer till vad du äter.
Det är också för att du ska få den här ”må bra”-känslan som serotonin skapar genom att kroppen har nog med aminosyror att bygga det med.
Väldigt många förstår att kosten hänger ihop med ditt fysiska välmående, men det som många missar är dess direkta påverkan på den mentala hälsan och hur det är sammankopplat med den fysiska statusen.
Skulle det vara choklad specifikt som är ditt sötsugsval kan du med fördel behandla det på samma sätt med kalium och tryptofan, men i detta fall kan även ett magnesiumtillskott fungera bra.
Skräpmat och stärkelser
I den här kategorin hittar vi saker som pasta, bröd, potatis, vitt ris och andra livsmedel som antingen är rika på stärkelse eller utsöndrar ett välbehag vid konsumtion.
Anledningen till att man får ett sug efter detta och nästintill upplever en känsla av bröd- eller pastaberoende kan till stor del vara med anledning av ett vitamin B-underskott.
Det här kan vara med anledning av bland annat ett lågt intag vad mörkgröna grönsaker och blad, men även för veganer och vegetarianer som inte äter animaliska produkter.
Ett bra sätt att åtgärda detta på är att ta näringsjäst, ett komplett vitamin B-tillskott eller rannsaka kosthållningen för att se vilka hål som kan tänkas täppas igen för att motverka och börja jobba på den här vitamin B-bristen.
Kalium och tryptofan också
Cravings efter stärkelse eller andra ”pleasure foods” kan också ha med kaliumbrist att göra och det kan även vara fördelaktigt att komplettera detta med l-tryptofan för att öka serotoninnivåerna i kroppen och bidra till den här behagliga och belåtna känslan, som i sin tur kan motverka suget efter kolhydratskicken – iallafall i form av hälsoskadlig mat.
Det hänger som bekant aldrig på den enskilda faktorn, utan hur allting samspelar. Det kan handla om att någonting saknas, men då är det inte tillförseln som gör skillnaden. Det är att underskottet inte längre subtraherar från din hälsa.
Det handlar alltså inte om hur mycket du kan lägga till för att få ett resultat lika mycket som det handlar om att försöka hitta var någonstans som vitaminer och mineraler subtraherar från ditt optimala välmående.
Varför du blir sugen på salt
Rimligtvis borde ett behov av att äta mer salt vara tecken på ett saltunderskott. Om det var din tanke hade du helt rätt, även om salt även förekommer i stora volymer av andra anledningar också.
Salt är en oerhört vanligt, speciellt i Norden. Vi saltar allting och vi har pressat vår salttröskel väldigt högt. Det här blir väldigt uppenbart när vi åker utomlands till länder där saltkulturen inte alls är lika extrem, men…
Om vi nu äter så mycket salt – hur kommer det sig då att vi ändå kan få riktiga cravings på salta godisar, chips, pommes frites eller andra salta läckerheter?
Det här har med binjurarna att göra och deras förmåga till att behålla salter i kroppen. Ett ständigt saltbehov kan vara tecken på att binjurarna har svårt att göra just det – hålla kvar saltet.
Hur du fixar saltbehovet
Salt, och elektrolyter, har ett samarbeta med kalium där de tillsammans reglerar pH-värdet i kroppen, men även blodtrycket.
Därför vill du se till att du, även i det här fallet, har ett rimligt intag av kalium i din kosthållning eller med kosttillskott.
Detta är extra viktigt ifall du tränar hårt och svettas mycket, för att det kommer att öka saltutsöndringen och således öka behovet på återinförandet av salt och elektrolyter.
Kalium- och saltbalansen är väldigt viktig att hålla på en bra nivå för optimala värden i kroppen, men framförallt för att förhindra och förgöra saltsuget genom att göra kroppen bättre på att hantera och behålla saltet som du får i dig via kosten.
Den feta maten
Om du är sugen på fet mat, gärna friterad och drypande feta maträtter, kan det här vara ett tecken på att du har problem med levern och gallblåsan.
Det betyder att kroppen och levern inte absorberar fettlösliga vitaminer, vilket gör att ett vitaminunderskott uppstår. Detta gör att kroppen tror att den behöver mer fett för att mätta det här bortfallet, vilket i sin tur gör att du blir sugen på fet mat.
Det här är med anledning av att det behöver finnas fett i kroppen för att du ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna och därför blir du sugen på mer fett, eftersom det är en förutsättning för att kroppen ska kunna åtgärda det vitaminunderskottet.
Det här är med anledning av att gallproduktionen förmodligen inte är som den ska, vilket gör att vitaminupptaget försämras och du vill äta fet mat för att balansera upp detta. Fiskolja kan ha en positiv effekt, men mer forskning krävs för att ge underlag för detta.
Du vill ha surt
Om det du suktar efter är av sura mått som surt godis eller energidrycker kan du ha kolinbrist, som är en essentiell näringskomponent.
Kolin är en viktig komponent för våra kroppar. Kolin har med cellmembranens signalfunktioner att göra och är livsviktiga för människor och deras övergripande cellhälsa.
En anledning till att ett behov av att äta surt uppstår kan vara för att kroppen försöker att avfetta levern som har blivit för fet och då vill den ha något som kan motverka detta, vilket gör att du blir sugen på sura saker som surt godis eller liknande.
Det som du kan göra är att äta massa citron eller köpa ett Kolintillskott som även kommer att förbättra gallblåsan och binjurarnas funktion, vilket även kan komma att bidra till att minskat behov till både söta, sura och feta saker.
Slutord
Kroppen gör inget av en slump och alla signaler har en logisk förklaring om man bara kan lära sig att tolka dem rätt. Det är alltid lättare att försöka förhindra att ett problem uppstår än vad det är att försöka åtgärda det när det redan har inträffat.
Därför vill du se till att din grundkost är så pass bra som det bara går för att eliminera eventuella problem som kan tänkas uppstå, men även för att på ett väldigt enkelt sätt ta reda på vad som saknas och komplettera detta med kosttillskott eller extra livsmedel innehållande de näringsämnen, vitaminer eller mineraler som du saknar.
Om du kan lokalisera problemet, se det för vad det är och lära känna det kommer problemet bara vara ett problem om du tillåter dig själv att se det som ett problem. Om du har cravings finns det lösningar på hur du kan sluta ha dem, men då måste du även göra det uppenbart för dig vad det är som orsakar dem och träna på att förgöra dem!
Eftersom du vill ha kontroll på vad du äter hade du förmodligen uppskattat det här!