Hur länge måste man egentligen träna innan man kan se några resultat – och hur kan man hålla sig motiverad när det känns tungt att fortsätta?
Du är inspirerad, motiverad och enormt driven till att träna.
Du vill se resultat och få kroppen du verkligen drömmer om, men hur lång tid tar det?
Hur länge måste man egentligen vara på gymmet innan man får resultaten man vill ha?
Vad kan man göra för att hålla sig motiverad och alltid fortsätta framåt även om inspirationen lyser med sin frånvaro?
Gå efter planen
Det absolut bästa sättet att hålla sig till planen är att ha en plan. Det kanske låter uppenbart eller som en självklarhet, men låt mig förklara vad jag menar.
Det är nämligen skillnad på plan och plan. När det kommer till omfattande resultat i form av en tydlig målbild måste även planen som ska ta dig från punkt A till punkt B återspegla hur pass stor och krävande ditt slutmål är.
Det här kommer även påverka din insats och om ditt slutmål, plan och drömresultat är av omfattande proportioner kommer din insats för att ta dig dit behöva vara det, eftersom de går hand i hand i ett fastsvetsat och likvärdigt förhållande.
Det är här som planen kommer in och du vill skriva ner vad det är som är viktigt för dig, varför det är viktigt och på vilket sätt du ska uppnå resultatet du vill ha.
Sätt dina förväntningar
När du är inspirerad och motiverad till att träna, äta rätt och förändra ditt liv, kropp och hälsa är det lätt hänt att förväntningarna och önskningarna med vad man vill uppnå med den här insatsen blir väldigt stora – vilket både har sina för- och nackdelar.
Det är bra med stora mål, för det kommer att driva på stora förändringar. Om du vill gå ner ett kilo på fyra veckor kommer det inte eka nog i dig för att skaka fram en beteendeförändring, men om det hellre handlar om 15 kilo på 14 veckor kommer det att sätta igång en förändringsprocess som är att räkna med.
Även om det här är till din fördel och kan styra dig i rätt riktning och du hanterar det rätt kan det även slå bakut. Det är en hård blåst som för dig framåt med stormsteg ifall det går i medvind, men skulle du råka vända dig om förs du fort i motsatt håll.
Därför är det viktigt att förväntningarna är realistiska så att du inte faller av i ett alldeles för tidigt skede, men samtidigt motiverande nog för att du ska fortsätta framåt. Hur gör man detta?
Bestäm en tid
Det absolut bästa sättet att hålla motivationen uppe och samtidigt föra dig framåt är att ha ett tidsbestämt mål. Det som detta gör är att det inte finns något svängrum för att bromsa ner och skulle du falla av blir det smärtsamt uppenbart att tiden inte har för avsikt att stanna upp och vänta på dig.
Tiden kan antingen vara till din fördel och agera som en god vän eller som en motståndare och därmed agera till din nackdel. Det är helt upp till dig hur du använder den.
När det handlar om att sätta upp ett mål, följa en plan och nå en destination på tid finns det inget som är så avgörande för processen och resan dit som en tidsbegränsning.
Du vill bestämma under lång tid du får hålla på, när du ska vara färdig och när du börjar. Det här kommer även att gå i linje med vilka resultat du kan förvänta dig och hjälper dig att mäta dina resultat – och se att du faktiskt får resultat av dina insatser. Hur lång tid tar det innan man ser resultat?
Hur träning för resultat fungerar
Det här knyter samman med dina förväntningar om dina resultat. Träningen skapar framsteg – oavsett vad du gör. Alla förstår detta, men det som inte är lika självklart är processen och själva avkastning av sin träning och hur pass omgående eller inte det sker. Tillåt mig att förenkla detta något.
Den vanligaste anledningen till att många faller av träningsplanen är att de inte ser de resultat de vill ha när de som mest vill se dem. De motiveras av framsteg och vill se skörden direkt efter att de har satt fröna i backen. Det är heller inget konstigt, eftersom det är så samhället presenterar saker för oss.
Det ska vara snabba resultat, det ska vara ett musklick bort och man ska inte behöva vänta. Faktum är att de allra flesta sakerna och belöningarna som är direkta inte är gynnsamma i det långa loppet.
En gång är ingen gång
Ett exempel på detta är att avvika från kostplanen för att käka en pizza och en tillhörande glassefterrätt. Det här är en kortsiktig belöning som inte kommer att gynna dina långsiktiga resultat.
Visst, ett fuskmål kommer inte att förstöra din diet. Precis på samma sätt som att en matlåda med ris och kyckling inte kommer att få magrutorna att explodera fram.
Det är varje litet steg, varje dag, under en längre tid som i slutet genererar ett resultat. Vad detta resultat är och om det är vad du föreställde dig i början av din fitnessresa har en direktkoppling till vilka val du gjorde på vägen. Hur får man rätt resultat?
De osynliga framstegen
Om du går en promenad, äter dina matlådor och genomför ditt styrketräningspass idag är chansen rätt stor att det här inte kommer göra någon speciellt märkbar skillnad i spegeln imorgon. Helt garanterat.
Det här är inte menat att avskräcka dig. Det fungerar precis likadant åt andra hållet. Om du inte går promenaden, inte äter dina matlådor och tränar kommer det inte att göra speciellt mycket imorgon.
Om du däremot upprepar promenader, matlådor och styrkepass varje dag i 21 dagar kommer det att ge ett resultat, precis som att du kommer få ett resultat av att inte äta och träna rätt.
Även om du gör rätt och tränar bra kommer det vara osynliga resultat och kan komma att kännas som nästintill meningslösa insatser, eftersom de inte syns. Åtminstone inte direkt. Faktum är att de bästa av resultat kommer av val och aktiviteter som vid tiden man gör dem känns som helt obetydliga för vad du vill uppnå. Hur kommer det här sig?
Ackumulationseffekten
Oavsett om du vill det eller inte kommer tiden att ticka på i sitt eget tempo. Det som du kan göra är att antingen använda den till din för- eller nackdel genom att göra små och tillsynes obetydliga val som efter en längre tids upprepning kommer ackumulera till ett så kallat klumpresultat eller låta bli att ta dessa steg eftersom de ändå inte leder någonvart.
Om du jämför det med att spara pengar på ett sparkonto där du sätter in 100 kr per månad kan det kännas som att du aldrig kommer komma till ditt mål som är 100.000 kr. Det kommer ju att ta en hel livstid. Speciellt med en ränta på 5% per år. Det är inte speciellt mycket.
Det fina med detta är dock att din insättning kommer att öka med 5% varje år, vilket gör att dess 1200 kr som du satte in första året har stigit till 1260 kr tack vare årsräntan.
När nästa år har gått kommer den här insatsen att ha ökat, plus förgående års räntepålägg ingår i det totala beloppet som finns på kontot. Det här betyder att pengarna du satte in första året, plus pengarna som fördes in andra året tillsammans med förgående års räntepålägg kommer att öka med ytterligare 5%.
Insatsen ökar
Det här betyder alltså att för varje insats och för varje år som går kommer kontoresultaten att öka i förhållande till föregående resultat och innan du vet ordet av det kommer den här ”ränta på ränta”-effekten att ha genererat ett stabilt, men även högst synbart, resultat på ditt sparkonto.
Trots att de första insättningarna kändes betydelselös och som att de aldrig skulle kunna generera det slutresultat du vill ha av din insats.
Jämför det här med om du skulle fortsätta att spara 100 kr i månaden i 10 år med den här ränteprocessen och sätt det i linje med om du aldrig hade börjat spara för att det kändes som om det ändå aldrig skulle kunna ge någon form av avkastning eller ta dig dit du vill och få resultaten du vill ha.
Om du inte sparade idag skulle det inte göra någon skillnad imorgon, precis som att 100 kr in på kontot idag inte kommer att ge dig slutresultatet dagen därpå, men det är skillnaden mellan dessa beslut i symbios med tiden som gör skillnaden om du lyckas eller inte och således får resultat…eller inte.
Alla steg framåt har betydelse
Det går inte svara på hur pass snabbt du kan få resultat, eftersom alla har en egen uppfattning av vad synliga resultat är och hur pass omfattande dessa resultat behöver vara för att tillfredsställa de höga förväntningarna.
Det enda som är helt säkert är att om du börjar att ta, och fortsätter att göra, aktiva och medvetna val som en efter en tar dig ett steg närmre ditt slutmål är att du slutligen kommer att komma dit, eftersom du har använt tiden till din fördel.
Precis lika säkert är det att du inte kommer att få några resultat om du vänder tiden till din nackdel och inte gör dessa små och tillsynes betydelselösa val över en längre tid.
Det handlar aldrig om vad du gör idag som kan ge dig resultat imorgon, utan vad som du gör varje över en längre tid för att bidra till resultatkontot som kommer att ha betydelse för var du befinner dig i slutet av din träningsperiod.
Du blir säker på din sak
Det är också därför som det är så pass viktigt att du sätter upp ett tidsbegränsat mål, eftersom det kommer göra att du på ett väldigt enkelt sätt kan ta en före- och efterbild vid start- och slutdatumet för att se vad den här ”Ackumulationseffekten” har gjort för dig, din kropp och ditt välmående med tiden som din vän.
Nu när du vet detta är du också medveten om att det inte är lönt att ge upp bara för att du inte har nått ditt mål idag även fast du tränade stenhårt igår.
Framsteg och progression är oftast osynliga i första fasen, vilket kan vara hämmande för motivationen, men om du är medveten om att det fungerar på det här sättet kommer du kunna skaka av dig dessa tankar om att ge upp, för att du vet.
Du vet att det du gör har betydelse och bidrar med procent ditt slutresultat och för varje ny matlåda, nytt pass och aktivt val du tar är till direkt fördel för ditt mål och kommer att löna sig i slutet.
När det börjar synas
Det fina med resultat som syns är just det att räntan plussas på dina föregående resultat och om du har kommit igenom den här första fasen där ingen verkar ge avkastning kommer de nästkommande framstegen att packas på dina gamla resultat.
Låt säga att du bygger tre kilo muskler kommer de här musklerna att synas. Nästa gång du lägger på dig muskelmassa kommer dessa muskler att adderas på de andra tre kilona och om du lägger på dig ytterligare två kilo muskler har du totalt fem kilo muskler, plus erfarenhet om hur processen går till, vilket kommer göra att du kommer kunna få bättre resultat – snabbare. Eftersom du är medveten om hur det går till.
Det kan kännas trögt att starta och ännu trögare att hålla igång, men när du väl har fått upp tempo och hjulet är i snurrning kommer det inte att stanna upp och det kommer bli lättare med tiden.
Se det som du ska börja cykla och du har den trögaste växeln i. Det kommer att vara svårt, jättetrögt och du kommer att få ta i så att du blir blå i ansiktet, men efter tre-fyra tröga varv runt med pedalerna märker du att det blir lite lättare, det går lite fortare runt och du börjar få upp fart. Nästa 5-10 varv går ännu lättare, du får upp ännu högre fart och du märker hur du börjar rulla fram.
Ett till varv och ett till. Helt plötsligt är du uppe i maxfart, du kan trampa på pedalerna som om du hade i lättast växeln och du färdas i ett hiskeligt tempo. Varför?
Upptempo
Du har fått upp momentum och varje pedaltramp sker i symbios med de tidigare trampen, vilket gör att varje gång du ska trampa framåt kommer det att gå lättare, fortare och snabbare fram, eftersom du reda har fått upp fart och momentum som skjutsar dig framåt.
Det kändes lönlöst i början. Du tog i med allt du kunde förmå utan att röra dig framåt, men du gav inte upp och efter några tramp var du helt plötsligt uppe i en väldigt hög hastighet och varje tramp du la till i din färd framåt skedde hur lätt som helst och bidrog direkt till att du kom framåt snabbare.
Precis så fungerar det med dina resultat och för varje steg du tar framåt kommer dina resultatpedaler att gå runt ett varv och innan du vet ordet av det är du uppe i en väldigt hög omsättning resultat som syns och känns, vilket också gör det lättare att få mer och mer resultat av din träning, dina matlådor och dina insatser.
Det här är anledningen till att du inte ska ge upp, för det är trögast i början innan du får upp momentum. Sen kommer det att gå lättare, snabbare och synas mer än någonsin innan och det bästa är att detta bara ökar för varje dag.
Se på det långsiktigt
När du är medveten om detta kommer du också förstå vad det krävs för att få resultat. Det är alltså ett hårt slit med kost och träning, men även rent mentalt och det krävs tålamod för att få resultaten du vill ha.
Det är därför alltid bättre att planera långsiktigt och lägga upp träningen över ett år med fyra träningsperioder på tre månader vardera där du utvärderar de tidigare perioderna och dina resultat som du har fått över tre månader.
Eftersom de riktigt bra resultaten inte syns direkt vill du planera efter dem och på vilket sätt de fungerar och dyker upp. Det kommer att hålla dig på banan, eftersom du är medveten om hur lång tid det tar att få resultaten du eftersträvar att få.
Det allra viktigaste när det kommer till att nå ditt mål är att du börjar. Bara börja och ta ett steg i taget. Så länge det går framåt och du inte ger upp kommer du komma fram. Du vill aldrig ge upp och bara köra på, för även om du kör fel kommer du hitta tillbaka till vägen – du vet vad som krävs, men du vet också att du klarar av det. Du är redo att nå ditt mål!
Sammanfattning
Hur lång tid det tar för dig att nå ditt mål beror delvis på ditt utgångsläge, men även din inställning till hur lång tid det får ta. När det kommer till resultat som syns kan det ta ett tag, men när de väl kommer är det en snabbt ackumulerande effekt. Se det som fördröjda resultat som multipliceras med tiden.
När du vet hur kroppen fungerar och hur snabbt du kan få resultat kommer du inte att ge upp, eftersom du vet vad du kan förvänta dig och att det du gör funkar!
Du behöver få upp momentum, för att momentum gör det lättare för dig att få mer resultat som ser bättre ut och känns mer – snabbare och enklare än någonsin innan.
Eftersom tiden tickar på oavsett om du vill det eller inte hade du gillat resultaten du fick med onlinecoaching!