Plötsligt händer det – du orkar inte gå till gymmet. Din kropp är helt utslagen. Varför uppstår detta?
Dina pass börjar lida och du orkar inte pressa på lika hårt längre.
Du blir dessutom väldigt lätt yr och känner att du helst av allt bara vill lägga dig och sova.
Samtidigt vill du ju utan tvekan gå och prestera på gymmet, men du kan inte komma över att kroppen är helt slut.
Vad har hänt, hur kan du åtgärda detta och hur ser du till att det aldrig händer igen?
Korsa gränserna
Du som människa har en gräns för hur mycket fysisk stress du klarar av. Till stress hör att vakna upp och skynda sig till jobbet, hinna äta, handla, jobba färdigt och inte allra minst – träningen.
Alla dessa små dagliga komponenter ackumulerar under dagen och summeras ihop i din stresstratt som har ett begränsat antal platser som den fylla upp.
Om din träning representerar den undre delen av det här värdet, det vill säga att stressen är under linjen för påfrestande, kommer träningen med allra största chans inte resultera i några synliga framsteg.
Du vill heller inte pressa gränserna till toppen hela tiden heller, för det är vad som har orsakat den här kraschen som artikeln handlar om.
Precis perfekt
För att få bra resultat av sin träning, befinna sig på en nivå som är inom gränserna för under- och överträning utan att bränna ut dig totalt vill du träna hårt och intensivt, men inte till den mildra grad att du mår dåligt av den.
Du vill känna att du gav ditt allt och att insatsen var av hög kvalitet, men du ska samtidigt känna dig energirik, påfylld och ha en underliggande känsla av att du kan ge mer. Det här är precis perfekt.
På det här sättet kommer du kunna träna intensivt flera gånger i veckan, samtidigt som du inte bränner ut musklerna och nervsystemet.
Den här träningsmetoden, eller filosofin, kommer även lämna dig med en hunger efter mer, vilket kommer spilla över på morgondagens pass och på så vis öka och förbättra förutsättningarna att du kommer kliva in och slita som ett djur när det väl är dags igen. Du portionerar helt enkelt ut dina explosiva ansträngningar med finess och strategi.
Du tränar för hårt
Det som händer när du går in för hårt, tränar på gränsen för vad din kropp klarar av och pressar stressen mot taket i den här tratten är att din kropp aldrig riktigt hinner återhämta sig och möts av den här höga stressnivån igen dagen därpå.
Det här kommer att tvinga din kropp in i ett läge där den går på knäna och hela tiden får börja med lite sämre omständigheter än vad den gjorde dagen innan.
Detta slitage kommer i sin tur göra att kroppen försöker minimera på energin som förbrukas genom att börja minska på nervutskick, muskelkontraktioner och tillverka mindre explosiv energi för att försöka sakta ner farten lite.
I det här skedet är det avgörande för din direkta framtid på gymmet att du lyssnar på kroppen och påbörjar en period av återhämtning för att inte krascha in i väggen. När du överskrider den här gränsen och pressar på ändå går du in i riskzonen för att bli övertränad.
Överträning är ett extremt läge
För att bocka av det här i ett tidigt skede kan vi säga att överträning endast sker i extremfall där den fysiska överansträngningen är så pass omfattande att den överträffar all form av återhämtning som kan tänkas ske.
Överträning är resultatet av en längre periods högintensiv träning på en professionell nivå för att ha en chans om att kunna tävla med världseliten.
Det kan handla om en gränspress på flera veckor, eller ibland månader, där det ingår flera träningspass om dagen.
Hur du drabbas
Det här kan i sin tur leda till ordentlig överträning som slutar i ett sängläge och då under ett likvärdigt antal veckor eller månader som den utlösande träningen pågick under.
Chanserna att en person som inte har som mål eller yrke att bli elitidrottare och tränar flera timmar per dag, varje dag, ska drabbas av regelrätt överträning är minimal, eftersom det kräver en extremt hög nivå av fysisk aktivitet under väldigt lång tid för att kroppen ska träda in i det här utslagna tillståndet.
Vad du har drabbats av
Givetvis finns det zoner mellan att må helt perfekt till att bli sängliggande som ett resultat av alldeles för hård träning under alldeles för lång tid.
Om du känner att dina prestationer på gymmet går ner, du orkar inte lyfta lika tungt, du är yr och helst av allt bara vill ligga och se på film och äta glass är det förmodligen något sådant som du ska göra.
Det här handlar om att du har tagit ut dig själv lite för hårt lite för länge. Kalla det ”överträning light” om du så vill.
Den vardagliga stressen i kombination med den höga ambitionsnivån för dina träningspass har börjar krafsa på locket till vad som är din absoluta maxgräns vad gäller stresshantering. Vad ska du då göra?
Det är inte försent förrän det smäller
Det enda som kan häva den här känslan av orkeslöshet, trötthet, yrsel och oförmåga till att prestera på topp är vila, återhämtning och mycket mat.
Denna utmattning kan kännas tung, jobbig och väldigt påfrestande att släpa runt på. Det är dock inte försent och du har heller inte förstört något permanent.
Det är dock viktigt att du lyssnar på dessa signaler och respekterar dem, eftersom det här är vägvalet där du själv får bestämma ifall du ska pressa vidare och träna trots dessa symtom eller om du ska ge vika, erkänna dig slagen och vila upp dig.
Träna smart
Om din karriär inte hänger på att du fortsätter är det vila och återhämtning som du vill spendera tid med.
Det här betyder inte att du inte kan träna, men du vill inte träna maximalt hårt eller intensivt. Dra ner vikten, intensiteten och lägg fokus på att sova och äta.
Fördelarna med att vila
Det kan givetvis kännas som ett steg bakåt. Du vill ju inte vila och ta det lugnt när allt går så bra och du har fått upp momentum med din träning.
Det allra bästa du kan göra är att skaka av dig dessa tankegångar så fort du kan. Varför? Vilan fungerar som en slangbella och ju längre bak du laddar den desto snabbare och längre kommer du kunna flyga fram sen.
För att förtydliga detta med ett mer realistiskt koncept kan man säga att återhämtningen inte bara är en förutsättning för att du inte ska bränna ut dig och dra på dig någon allvarlig utmattning på nervsystemet.
Återhämtningen och vilan är också något som kommer att gynna dina framsteg. Det är helt enkelt så kroppen fungerar – tillåt mig att förklara.
Du befinner dig där du är
Där du är idag är ditt utgångsläge – hur pass vältränad du är. Det här betyder att ditt hjärta och dina lungor kan ta in, omvandla och använda en viss mängd liter syre per minut.
Dina muskler och nervsystem klarar av en viss mängd träningsvolym, faktisk vikt och intensitet, samt att din övergripande kondition och prestationsförmåga har ett basläge som kallas för din fitness, eller återigen, hur pass vältränad du faktiskt är.
När du börjar bli utmattad, känna dig sliten och nästan komplett utbränd av din träning betyder det här som sagt att du har nått gränsen, men det här betyder även att du har pressat maxtaket några centimeter. Vad betyder det här?
Om du efter den här perioden lägger in en adekvat mängd vila kommer kroppen kunna reparera nervsystemet, dina muskler, bygga upp kroppen med färska aminosyror som du får från kosten och detta kommer i sin tur resultera i – vadå?
En ny nivå
Varje gång du pressar den absoluta maxgränsen för vad du klarar av kommer hela förhållandet mellan den undre och den övre gränsen att förflyttas samtidigt.
Det här betyder att vilan efter den här hårda perioden kommer att öka och förbättra baslinjen för din övergripande fitnessnivå – du blir mer vältränad och har ett nytt och starkare utgångsläge än innan.
Vad som menas är att för varje pass du börjar kommer din grundstyrka, tolerans för intensitet och allmänna prestationsförmåga vara en resa vassare än vad den var innan, vilket förbättrar förutsättningarna till att du kan träna för ännu bättre resultat.
Det mest rimliga valet
Hur kommer det här sig? Vilan. Du har alltid valet att pressa vidare, men om du väljer klokt och långsiktigt är vilan din bästa vän.
Mer träning kan kännas som det mest uppenbara valet, men fördelarna med att pressa vidare är både kortlivade och bräckliga. Ibland måste man vända på stenarna för att hitta vad som är gömt under dem.
Smarta strategier
För att vända vad som vid första anblick ser ut att vara till din nackdel till något som är direkt fördelaktigt för dig kräver inte mer av dig än att du stannar upp och analyserar problemet.
När du vill träna och öka intensiteten, men samtidigt behöver vila kan det uppfattas som något negativt eller som om vilan skulle ta bort procent från dina framsteg.
Om du istället skulle stanna upp och med en stor skopa objektivitet ser på situationen med klara ögon kan du först ta reda på om det verkligen är ett problem för dig, för att sedan försöka hitta fördelar med att faktiskt välja vilan framför att pressa vidare.
Långsiktiga resultat
Det här är en teknik eller ett tankesätt som kräver sin träning, men om du kan lära dig att applicera detta i din träning kommer du kunna ta mer välgrundade beslut som över tid kommer att gynna dina resultat, även om de i nuläget känns som steg i fel riktning.
Alla framsteg har inte akuta belöningar och för att få bäst resultat på sikt vill du träna och planera därefter.
Ett extra pass idag och total vila i en vecka eller vila idag och sex starka pass de kommande dagarna: valet är ditt!
Sammanfattning
Överträning kan drabba dig, men det är högst otroligt att det kommer ske. Däremot kan du bli utmattad och sliten, vilket du åtgärdar med vila och stora mängder mat.
När du når din absoluta maxgräns vill du vila, eftersom att det här kommer stärka din baslinje och göra dig bättre rustad inför nya ökningar och bättre resultat.
Allt är inte alltid var det verkar och för att få ut mest resultat på lång sikt vill du planera dina strategier och taktiker utefter principen att träningsresultat kommer på långsikt och bör därför inte bestå av kortsiktiga val gällande träningspass och återhämtning.
PS – Eftersom vi är överens om att du blir starkare när du vilar hade du gillat dina framsteg med onlinecoaching.