Du vill äta rätt, du vill träna och du vill få till hälsan och kroppen – men du vet inte hur.
Vad är egentligen naturlig mat?
Hur undviker man processade livsmedel?
Kan man gå ner i vikt bara av att byta ut livsmedel man köper hem?
Den här artikeln är en motivatiomsboost och en kunskapsberikare för dig som vill börja leva lite nyttigare.
Det är inte livsmedlet – det är ett tankesätt
Vi tar det direkt. För att skapa sig en fullgod kosthållning baserad på naturligt förekommande livsmedel finns det inget viktigare verktyg som du kan lära dig att använda än din egen medvetenhet.
Man kan vrida och vända på förpackningar i en evighet, läsa på om de senaste fröerna som sägs ska kunna ha fantastiska och positiva effekter på hälsan, men är man inte medveten om var gränsen går mellan gynsamma och missgynnande livsmedel och dess effekter på våra kroppar kommer den här ytliga informationen bli obrukbar.
Med det här sagt betyder det inte att alger, nötter, fröer och bär inte är nyttiga. Tvärtom är de jättebra för din hälsa. För att verkligen kunna balansera ut kosten och på så vis kunna få ut mest av dessa fantastiska livsmedel krävs det att du utvecklar den här medvetenheten. Det låter dock mer komplicerat än vad det är.
Medvetenhet bygger bron mellan rädsla och införståddhet. Medvetenhet är skillnaden mellan att du vet att något är bra eller dåligt eller att du har hört att något är bra eller dåligt. Medvetenhet gör att du kan svara på – ”Jag äter X därför att det gör Z och Y med min kropp”. Låter det här komplicerat?
Det är ett evolutionärt kunnande
Om vi tar en enkel jämförelse med eld vet vi vad vi kan förvänta oss av elden. Vi har koll på eldens användingsområdet, men även farorna som medföljer ett användande.
Vi vet att man bränner sig om man vidrör elden, men vi vet samtidigt hur vi undviker att röra vid elden och således undviker skador även med en fullt antänd eld i vår direkta närhet. Vart ska den här liknelsen egentligen?
Det här är för att vi är medvetna om eldens egenskaper och på vilket sätt det påverkar oss. Det är inte bara att vi har hört om vilka fördelar den kan ha. Vi vet hur vi undivker att bli skadade, vi vet hur vi kan hantera ett problem om det uppstår och på vilket sätt vi kan använda det till vår fördel.
Det här är medvetenhet. Det gör att du själv kan ta beslut baserat på ditt egna kunnande. Det här är det enklaste och snabbaste sättet att snabbt sålla bort processad och hälsoskadlig mat från ditt skafferi och börja äta en balanserad och hälsosam kost. Hur tränar man upp en medvetenhet?
Du får hemläxa
För att börja bygga på din medvetenhet behöver du i första hand bli bekväm med att du kommer att påbörja ett projekt som aldrig kommer ta slut. En medvetenhet är något som du tränar upp, slår på och använder dygnet runt.
Ett tydligt exempel på detta är pizza. Alla vet att pizza är skräpmat, men vet du varför det är skräpmat eller vilka negativa effekter pizza har på din hälsa och din kropp?
För att bli medveten om detta vill du göra lite efterforskning. Du vill ta reda på vad en pizza innehåller, vad varje ingrediens gör i kroppen och kanske även se om det finns något samband i kombinationen av livsmedel som gör att pizzan både blir godare och kanske till och med ökar fettinlagringen och hälsoriskerna.
Skillnaden blir när du kan säga pizza är dåligt…därför att. Du kan fylla ut en komplett mening med ett varför. Det här kommer inte göra att din kosthållning automatiskt blir perfekt och fläckfri. Tvärtom kanske du unnar dig något gott lite oftare, men skillnaden är att du inte undviker något i en ogrundad rädsla. Varför?
Du är tillbaka på banan
Med en stark medvetenhet kommer även ett kostrelaterat konsekvenstänk. Du vet vad som händer om du äter pizzan, men du vet även vad du kan förvänta dig i form av effekter på kroppen och ditt psykiska mående.
När du börjar greppa det här och kan se hela händelseförloppet innan det sker baserat på dina kunskaper är du på rätt väg. På det här sättet kan du äta en fredagstacos med gott samvete, eftersom du vet vad detta gör med din kropp och din övergripande kosthållning.
Du vet var den här avstickaren hamnar på bra- eller dåligtmätaren, men du vet också hur du kan balansera upp eventuella obalanser med anledning av en mindre utsvävning. Varför? För att du är medveten och tar aktiva val. Både gällande plus- och minussidan.
Du överväger fördelarna mot nackdelarna och tar ett välgrundat beslut baserat på ditt resonemang. Se det som en kväll med alkoholhaltiga drycker.
Du tar aktiva beslut
Du vet att du förmodligen kommer ha det skoj ikväll, men samtidigt må lite dåligt imorgon. Då har du hela händelseförloppet klart och kan därmed avgöra om du ska eller inte ska gå ut och avnjuta den här ölen, vinet eller drinken.
Du vet även att du inte kommer gå ut på krogen imorgon, utan istället kommer ta en långpromenad och äta en kycklingsallad. Det här kommer inte få gårdagens krogrunda ogjord, men det kommer att balansera upp ditt välmående och är en del i vad som skapar din medvetenhet. Det handlar helt enkelt om välgrundande beslutstaganden.
Med den här vetskapen och självkontrollen baserat på ditt eget kunnande vet du att du kan äta glass, pizza eller gå ut i goda vänners sällskap och inte tänka på vad som hamnar i din mun. Varför?
För att det är ett medvetet beslut och du vet att det är en avstickare – och inte en hedonistisk och slumpmässig händelse som du inte hade en plan för från början.
Vad är naturlig mat?
Man skulle kunna säga att naturlig mat är livsmedel som inte kommer ur en fabrik. Man kan även vända på det och säga att om det inte växer på träd, kommer ur jorden eller går eller simmar ska du inte äta det. Det finns dock ett problem med det här tänket.
Det här är ett väldigt svartvitt tänk och även om det gör att man kommer långt och kan sålla bort det mesta som är skadligt är det inte en vattentät metod.
Det är, återigen, bättre att utveckla en övergripande medvetenhet och träna på att stanna upp, fundera och ta val baserat på vad man kommer fram till.
Det här förhållningssättet med om det ”inte kommer från Moder Jord ska det inte med i kundkorgen” är ett bra första steg i vad som kan komma att bli en fullgod medvetenhet, men det är inte en hållbar lösning i det långa loppet. Naturlig mat kan man säga är naturligt förekommande, för att beskriva det i enkla och snabba termer.
Vad är processad mat?
Okej. När var det senast du såg en färdigtillagad hamburgare i en plastförpackning växa ner från ett träd eller ploppa upp i jorden? Exakt. Därför är den här hamburgaren förmodligen ett processat livsmedel och borde undvikas.
Precis som att modellen för att känna igen och identifiera naturliga livsmedel är den här metoden inte vattentät heller. Det finns nämligen gråzoner som du vill ta hänsyn till när du ska planera din kost.
Även om du rimligtvis förstår att chips, läsk och pommes frites inte är hälsolivsmedel är de ändå gjorda med råvaror som kommer från jorden. Var i kedjan slår det slint då? Både de goda och de onda kommer ju från naturen ursprungligen.
Det här har till viss del med odlingen att göra, men i första hand handlar det om behandlingen och slutprodukten. Visst, en potatis är inte dåligt för hälsan. Det som däremot gör en lite misstänksam är när den här potatisen lämnar flottfläckar på fingrarna efter att man har rört vid dem – i.e pillat runt i chipsskålen.
Vad är bästa sättet att undvika processad mat på?
Det bästa sättet är egentligen att utgå från råvaror. På det sättet kan man säkerställa att processen från odlingen till din varukorg är minimal. Utifrån det här kan du själv sätta ihop maträtter eller utveckla dessa råvaror till något mer attraktivt för smaklökarna att omfamna.
Du kan exempelvis ta kontrollen och göra egna pommes frites, fast med bra olja och under övervakade former. Det finns hälsosamma alternativ på de mest välkända av skräpmatsskurkar som du kan göra hemma baserat på ekologiska och hälsofrämjande råvaror.
Det absolut bästa sättet är dock att utveckla en stark känsla av medvetenhet och träna på att ta aktiva och avsiktliga beslut gällande vad som följer med dig hem. Köp inte en limpa bröd för att du känner för det. Lägg upp den för granskning och se ifall den håller måttet för vad som räknas till en hälsosam och näringstät råvara.
Skulle det visa sig att bröd inte är en naturligt förekommande råvara kanske det är dags att börja leta efter alternativa livsmedel som fortarande mätter dig och dina behov, men utan att öka risken för kostrelaterade sjukdomar, eller värsta fall – för tidig död.
Slutsats – gör det till en vana
Det kan kännas överväldigande att axla rollen som en kostmedveten och kunskapsknökad individ som ska bära hela världens kunnande om kost och hälsa, men det är inte så jobbigt som det låter. Tänk så här – du ska ändå leva ditt liv. Det kommer ta 24 timmar per dag, oavsett. Varför inte spendera och förvalta den tiden väl genom att varje dag lära dig något nytt om din kosthållning?
Det kan kännas obetydligt och poänglöst, men om du lär dig en ny sak om din kost varje dag har du helt plötsligt bemästrat 365 olika livsmedel på ett år. Det är mer än vad någon äter i sin vardag. Vad är det bästa med det här? Du behöver bara lära dig det en gång. Det är en livsinvestering.
Börja med små steg, men ta första steget. När du sedan vänder dig om och ser hur långt du har kommit efter ett år kommer du att inse vilken god investering detta var i dig själv, ditt kunnande och ditt välmående överlag. Med en välslipad medvetenhet kommer du kunna leva ett mer holistiskt och balanserat, eftersom du kan skilja på gott och ont när det kommer till kost- och livsmedelsval.
PS – eftersom varken pizza eller kebab växer på träd hade du gillat hur smidigt det är att ha sin PT Online.