Laktosfritt proteinpulver för dig som är känslig mot mjölksocker – vi har bästa tipsen!
Vilket proteinpulver är bäst att dricka om man är känslig mot laktos?
Går det att bygga muskler och bränna fett utan proteinpulver?
Är det skillnad på olika pulver eller är allt protein likvärdigt?
Låt oss gå till botten med detta för att du ska få de bästa resultaten du kan få, men först måste vi reda ut vad laktos egentligen är.
Vad är laktos?
Laktos räknas till familjen kolhydrater och finns som vanligast i mejeriprodukter och mjölk. Laktos kan också förekomma under namnet mjölksocker och finns i mjölken från människor, kor, getter och andra djur.
Det som skapar en irritation, överkänslighet eller intolerans mot laktos är när enzymet för att bryta ner laktos saknas i tunntarmen.
Det här enzymet tenderar att försvinna hos de flesta runt ålder två till tre. Därför kan livsmedel som innehåller laktos orsaka gasbildning, magknip eller andra mindre behagliga tillstånd.
Gällande proteinpulver finns det både tillskott som har minskat eller borttaget laktos eller pulver som är naturligt laktosfria. Nu ska vi ta reda på vad som fungerar för dig.
Laktosfritt vassleprotein
Whey eller vassleprotein är det mest vanliga proteinpulvret och är överlag det som är mest tillgängligt i kosttillskottsbutiker eller på nätet.
Det som oftast är problematiskt med just vasslepulver när man vill få i sig protein är att det tenderar orsaka mag- och tarmproblem.
Det kan bli en uppblåst mage, hög frekvens på toalettbesöken och en smärta i tarmarna. Det känns helt enkelt inte värt besväret bara för att stimulera protensyntesen lite, anser många.
Däremot finns det varianter på vassle- eller wheyprotein som även personer med laktosbesvär kan dricka. Laktosfritt vassleprotein eller blandprotein, som är en kombination av olika proteinkällor, tenderar att fungera för personer som är känsliga mot laktos.
Ärtprotein
Ett alltmer vanligt förekommande proteinpulveralternativ är det som man gör av ärtor. Det här pulvret är både laktos-, gluten-, vete-, mjölk- och sojafritt.
Rent historiskt sett är ärtort en av dem tidigaste livsmedel som vi odlade och åt av. Det är ett naturligt proteinrikt livsmedel och är väldigt vanligt som huvudsaklig källa för aminosyror hos veganer.
Det gör oftast av gula ärtor, men givetvis kan även vita förekommande. Ärtprotein har ett ganska högt biologiskt värde, det vill säga hur pass bra det stannar i kroppen och kan absorberas och sedan användas till muskelreparation eller förbättrad fettförbränning.
Detta pulver kommer också i olika smaker som du kan finna i de flesta välsorterade kosttillskottbutikerna. De kan även ingå i så kallade veganproteinblandningar och är ett fantastiskt substitut för vassle- eller wheypulvret.
Pulver gjort på ägg
Ett annat fördelaktigt substitut på vanligt vassleprotein är hel- eller halväggsprotein. Det vill säga ett pulver som antingen är gjort på äggvitor eller hela ägg – med gulan.
Fördelen med att köpa ett pulver som är gjort på endast äggvitan är att man kan isolera proteinintaget mycket bättre än om man drack ett pulver med gulan i. Det är gulan som bidrar med äggets fettinnehåll, men även vitaminerna.
På det här sättet slipper man vaska ägggulan och kasta bort pengar på att spola ner delar av äggen man köper. Samtidigt som man får i sig en stor andel protein.
Även kosttillskott som har hela ägg i pulvret är fördelaktiga för muskeltillväxten och fettminskningen och fungerar utmärkt för personer som är känsliga mot laktos och mejeriprodukter.
Rispulver
Ris odlas i stora delar av världen och utgör oftast en omfattande del i varje träningsentusiasts kosthållning när det kommer till återhämtning och att undvika att bli övertränad.
Det som kanske inte är lika vanligt eller vida känt är att ris är en fantastisk proteinkälla och är ett väldigt populärt tillskott i proteinpulverform.
Risprotein har en bra näringsindelning och har givetvis ett högt proteininnehåll. Det kommer även med en stor andel kostfibrer, vilket ökar mättnadskänslan och minskar sötsuget och insulinutsöndringen. Detta är fördelaktigt för dig som vill gå ner i vikt och bränna fett.
Det här proteintillskottet är även naturligt fettsnålt, vilket gör att kalorimängden kan hållas nere samtidigt som proteininnehållet är väldigt högt och lämpar sig bra för personer som tränar hårt och vill se riktigt bra resultat. Detta utan att få problem som ett proteinpulver med laktos hade kunnat orsaka.
Proteinpulver på hampa
För personer som inte vill dricka mjölk- eller mejeribaserade proteinpulver är ett hampabaserat tillskott ett bra substitut för detta.
Hampaproteinpulver är för det första väldigt bra för vitamin- och mineralintaget. Det innehåller en stor andel magnesium och kalium.
För det andra har det ett bra innehåll av dem essentiella aminosyrorna och har ett naturligt högt innehåll av kostfibrer och järn.
Det är ett väldigt lättsmält protein och det är enkelt för kroppen att hantera det, utan bieffekter som uppblåst mage eller andra besvär som kan uppstå ifall man väljer ett proteintillskott som innehåller laktos.
Veganskt proteintillskott
Veganska proteinblandningar består av en kombination av hampa, ris och ärtor i vanliga fall. Anledningen till att detta är fördelaktigt och är en produkt är för att det har med proteinpulvrets biologiska värde att göra.
Om ett livsmedel har ett medelhögt biologiskt värde, det vill säga hur pass bra proteinet används i kroppen, kan man kombinera det med ett annat livsmedel för att tillsammans höja det totala biologiska värdet.
Blandar man då ärtort, hampafrön och riskorn till ett och samma proteinpulver kommer aminosyreinnehållet och den totala proteinmängden att förbättras och därmed skapa ett laktos- och mejerifritt proteinpulver med fördelaktiga värden.
Det här är för att kroppen ska få rätt mängd byggstenar för att kunna reparera skadad muskelvävnad och ha lättare att göra sig av med kroppsfett. Det här är ett fördelaktigt proteintillskott för personer som är känsliga för laktos, men inte vill tumma på träningsresultaten.
Biffprotein
Det här proteintillskottet är också ett laktos- och mejerifritt pulver, även om det inte är ett veganskt tillskott. Det här proteinpulvret innehåller alla essentiella aminosyror och har ett väldigt fettsnålt näringsinnehåll.
Biffprotein kommer i olika smaker och är ett alternativ för personer som är känsliga mot laktos, men inte uppskattar smaken från ris-, ärt- eller hampaprotein.
Det här proteintillskottet har även ett väldigt lågt kolhydratinnehåll och fungerar bra för personer som följer en LCHF-diet och inte vill äta för mycket kolhydrater i sin kost.
Detta tillskott kan vara en bra källa för att höja proteinintaget på en redan välstrukturerad kosthållning och för att förhöja proteinsyntesen efter att hårt träningspass. Utan bieffekterna som ett mjölk- eller mejeribaserat proteinpulver med laktos skulle kunna orsaka.
Sammanfattning
För dig som är känslig mot laktos och vill ha ett proteinpulver som inte kommer från animaliska källor är ett veganskt blandprotein att rekommendera.
Kombinationen mellan ris, ärtor och hampa ger dig en bra aminosyrebas och ett högt proteininnehåll, samtidigt som du får i dig en del kostfibrer. Det kommer att öka mättnadskänslan och minska på blodsockerökningen.
Det kommer att öka din muskelmassa och göra att du kan gå ner i vikt lättare utan att du får problem med mag- och tarmkanalen som proteinpulver med laktos orsakar.
Laktos kallas även för mjölksocker och eftersom socker är detsamma som kolhydrater hade du gillat hur enkelt det är att komma i form med onlinecoaching!