Om du vill veta vilken tid på dygnet du ska träna, för att få högre motivation och maximera dina resultat, då vill du läsa den här artikeln.
Vilken tid föredrar du att träna? Bästa tiden att träna, inte minst för dig som kämpar med motivationen och verkligen skapa en bestående förändring, är en gammal diskussion som aldrig verkar ta slut. Låt oss konstatera det direkt: det finns definitivt fördelar och nackdelar med att träna både på morgonen/förmiddagen och eftermiddagen/kvällen. Både vad gäller förhållningsregler rent praktiskt, men också fysiologisk respons av din träning.
När är bästa tiden på dygnet att träna för bäst resultat? I den här artikeln ska vi titta på fördelar och nackdelar med att träna på olika tider på dygnet och på vilket sätt detta påverkar dina resultat. Efter att du har läst varje ord i artikeln noggrant, så du verkligen lär dig och förstår skillnaden, kommer du veta exakt vilken tid på dygnet som passar dig allra bäst. Här är fördelarna och nackdelarna med att träna på olika tider på dygnet för ditt mål.
Fördelar och nackdelar med morgonträning
Många föredrar att träna tidigt på morgonen före jobbet. Det finns många goda skäl till det. Det finns inget trevligare sätt att starta dagen på än att träna på morgonen. Du kommer känna dig trött, kanske till och med tröttare än vanligt, men regelbunden träning gör dig snabbt piggare – redo att ta dig ann dagen med positiv kraft och energi!
Troligtvis har du lättare att gå ner i fettvikt när du tränar på morgonen. Metabolismen får en ordentlig rivstart och om du dessutom skippar frukosten, förlänger fastan så tiden mellan gårdagens sista måltid och dagens första blir längre i dess omfattning, så bränner du fett mer effektivt lättare. Inte minst om du inte är van vid det sedan tidigare. Lägg därtill att människor som tränar tidigt får lägre blodtryck och bättre sömnkvalitet.
Allt är dock inte positivt med att träna tidigt på morgonen. För det första behöver du vara duktigt motiverad för att studsa upp ur sängen och släpa dig till gymmet. Frestelserna är många. Varför inte ta en sovmorgon? Tryck på snooz, sov lite till, och skjut upp det där jobbiga gympasset till imorgon istället! Detta ger dig förstås inte resultaten du eftersträvar med din träning, men frestelsen att sova lite till är så stor. Antagligen behöver du också gå upp tidigare än normalt, för att verkligen hinna träna. Om du vet med dig att du har svårt att vakna på morgonen och är mindre motiverad denna tid på dygnet så är det troligtvis ingen bra idé att planera träningen efter det, eftersom detta kan grusa dina förutsättningar.
Om du verkligen vill förändra din livsstil, och tänker göra allt som krävs för att lyckas, så är det möjligt att förändra inställningen till morgonträning. Men om motivationen tryter, inte bara inför morgonträning utan träning i allmänhet, så gör du dig själv en otjänst genom att skapa förutsättningar som gör motståndet till att träna större än nödvändigt.
Om motivation att ta dig iväg och träna är din största utmaning, då vill du undvika det. Lägg därtill att morgonen ofta är stressig som den är – oavsett om du ska träna eller inte – och ett ambitiöst gympass med dynamisk uppvärmning, träningsnutrition och nedvarvning kan göra dig än mer stressad. Även om signalsubstanser som utsöndras i samband med träning har en positiv inverkan på stress, eftersom träning minskar stress.
En annan nackdel med morgonträning som tål att nämnas är risken för skador. På morgonen är kroppen kallare än senare på dagen. Det innebär att du inte blir varm lika snabbt, så skaderisken blir högre. Få saker ökar skaderisken så mycket som avsaknad av ordentlig uppvärmning. Om du har bestämt dig för att träna på morgonen så borde du ge kroppen åtminstone en timme att vakna innan träningstillfället – för att minska risken.
Därmed kan vi konstatera att det finns både stora fördelar och nackdelar med morgonträning. Men innan vi kommer fram till vilken tid på dygnet som är bäst att träna på, och presenterar domen, så låt oss titta på skillnaden med eftermiddagen/kvällen.
Fördelar med att träna på eftermiddagen/kvällen
Många föredrar att träna direkt efter jobbet på eftermiddagen/kvällen. Det finns många goda skäl till det också. Det bästa med att träna direkt efter jobbet, inte minst när man är uppe i varv och känner sig stressad, är att det hjälper dig att tänka på annat. Träning har en avslappnande effekt, även om den är eftersläpande. Det är svårt att inte känna sig avslappnad och tillfreds med tillvaron efter tung styrketräning med marklyft och knäböj.
Skaderisken är lägre på kvällen/eftermiddagen, eftersom kroppen har hunnit bli varm. Intressant är att du presterar bättre den tid på dygnet som du har fått upp värmen, så inte bara är skaderisken mindre. Dessutom kan du prestera bättre – på en högre nivå. Det gäller allt från kardiovaskulär träning, kondition, kraftutveckling och styrka. Bara en sådan sak gör träning senare på dagen intressant för alla som vill maximera resultat.
Tränar du dessutom ett par timmar innan du lägger dig, så du har ca två timmar till godo mellan det avslutade passet och tillfället du lägger dig för natten, så sover du bättre. Tränar du för tätt inpå läggdags kan det tvärtom bli svårare att somna. Så om du ska träna på kvällen försök planera in träningen så du har en hyfsad marginal däremellan. Med två timmar till godo hinner du äta en bra sista måltid för dagen, samtidigt som du kan planera morgondagen, läsa en bok – eller vad du föredrar för att avrunda dagen – med en skön känsla av dopamin i kroppen, som gör dig avslappnad och tillbakalutad.
Nackdelen? Ibland när du är sådär gastkramande trött som man bara blir efter en riktigt intensiv arbetsdag så är frestelsen att hoppa träningen överhängande. Att gå och träna i det tillståndet kanske inte är det mest lockande. Åker du dessutom hem mellan jobbet och gymmet, vilket vi ofta gör, så är risken att träningen inte blir av ännu större.
Dessutom står vi ibland inför oplanerade åtaganden i hemmet, vilket distraherar ytterligare. Det är på det hela taget svårare att kontrollera förutsättningarna när du tränar sent, eftersom det finns mycket annat i livet som pockar på din uppmärksamhet.
Sammanfattning
När du tränar på morgonen så är det inte på bekostnad av annat, inte annat än sömnen åtminstone. Då kan du unna dig tid för dig själv på ett annat sätt än när du tränar senare. Andra fördelar med morgonträning är lägre blodtryck, bättre sömn, kvickare metabolism och troligtvis har du lättare att gå ner i vikt och bränna fett om du tränar på morgonen. Nackdelen är att du presterar sämre, eftersom kroppen är kallare, och risken att du hoppar passet på grund av att du hellre tar sovmorgon kan vara överhängande.
När du tränar på eftermiddagen så är träning ett grymt sätt att varva ner efter jobbet. Du presterar bättre, eftersom kroppen är värmare, vilket bäddar för grymma träningspass. Samtidigt är det även här, liksom med morgonträning, lätt att hoppa passet eftersom andra åtaganden och prioriteringar helt enkelt ställer sig i vägen för din framfart. Den positiva nyheten är att kvällsträning har positiva effekter på stressen, som sjunker när du tränar, vilket gör att du somnar lättare och får bättre återhämtning under natten.
Förvirrande? Till saken hör att det finns fördelar och nackdelar både med att träna på morgonen/förmiddagen och träna på eftermiddagen/kvällen. Uppenbarligen är det knepigt, för att inte säga svårt, att ställa olika tider på dygnet mot varandra. För även om morgonträning teoretiskt sett är mer intressant vid viktminskning och senare träning borgar för högre prestationsförmåga så faller allt, som många gånger förr, tillbaka på din målsättning. Vad vill du uppnå med din träning? Vad är viktigast för dig? När det kommer till resultat så är det viktigt att fråga sig vilka resultat som är mest relevant. Vill du må bättre? Stressa ner? Bränna mer fett? Bli starkare? Bygga mer muskelmassa?
Din målsättning behöver inte vara den avgörande spiken i kistan för den här diskussionen. Jag säger inte att du måste träna på morgonen när ditt mål är viktminskning eller att träning på eftermiddagen är en förutsättning för bra pass, även om detta är faktorer som kan spela roll i det långa loppet för dina resultat. Men jag vill att du ska förstå att det inte handlar om rätt och fel – som det ena är bättre än det andra på grund av fysiologiska skillnader – för även om det gör skillnad så finns det andra saker som i högre utsträckning påverkar om du får bra resultat av din styrketräning. Det som allra mest påverkar dina resultat är huruvida träningen faktiskt blir av eller inte. Inte detaljer som optimerar programmet.
Den bästa tiden att träna på för dig, egentligen oavsett vilket mål du siktar på just nu, är den tid då du mest sannolikt kommer iväg och genomför dina pass. Är du inte morgonmänniska så kanske morgonträning inte är en jättebra idé? Tvärtom, om du vet att du inte göra annat än lägga dig och sova direkt efter jobbet, då kanske du inte ska försöka träna efter jobbet – även om du vet att du eventuellt presterar lite bättre då. Den bästa träningen är den som blir av. Punkt. Välj den tid på dygnet som passar dig bäst, inte vad som passar ditt mål bäst, utan vad som funkar bäst för din vardag och livsstil. Då kan du garantera att träningen blir av!
Har du läst detta? Ju mer du bryr dig om din träning, din livsstil och dina resultat desto snabbare kan du närma dig ditt mål. Funderar du på att testa onlinecoaching? Boka en kostnadsfri konsultation med en av våra coacher genom att klicka på länken här.