Om du vill bli bättre på styrketräning är det styrketräning du ska göra, men visste du att yoga kan förbättra dina möjligheter att bygga muskler och bränna fett på gymmet?
Det är aldrig svart eller vitt.
Det hänger aldrig på det ena eller det andra.
När det gäller att bli så stark som möjligt är det styrketräning som gäller…
…men resultatet kanske lämnar dig mindre rörlig och flexibel än vad hade önskat att vara.
Ökad rörlighet = Ökad styrka
När det handlar om styrketräning är det två faser som sker i rörelseutslaget. Du förflyttar en vikt från punkt A till punkt B x antal gånger. Det är allt! ….okej, kanske inte allt.
Det här kräver hur som helst en del rörlighet för att du ska klara av att utföra alla övningar, reps och sets. Inte sant?
Alla föds med en viss kvot av flexibilitet, men vad hade hänt med din styrketräning ifall du kunde förbättra och öka din rörlighet?
Du hade garanterat blivit mer effektiv på att utföra styrkeövningarna. Inte nödvändigtvis för att du kan röra dig längre och därmed få ett längre ROM (Rörelseomfång), för att mer är inte alltid bättre.
Det jag menar är att ökad rörlighet brukar gå hand i hand med ökad medvetenhet och kontroll på dina kroppsdelar. Du kommer kunna bli medveten om varje kroppslig komponent i övningen på ett bättre sätt, som i sin tur kan bidra till att du kan specialisera övningen bättre.
Du vet hur det ska kännas, du märker när övningen tar som bäst och du har inga som helst problem att göra övningar som du tidigare tyckte var svåra för att du kanske inte kom ner särskilt djupt i knäböj eller att höften kändes trög i marklyftet.
Blir du mer rörlig kommer du kunna utföra övningarna mer effektivt och effektivitet bidrar till ökad styrka eftersom tekniken förbättras och i samband med detta kommer du kunna lägga på mer vikt och utvecklas framåt på gymmet.
Muskelfiberaktivering
Regeln i styrketräning är att de små motorenheterna skjuter före de stora motorenheterna. Låter det för tekniskt?
Okej, vi backar bandet lite. När du ägnar dig åt styrketräning är det huvudsakligen de snabba och explosiva typ-II-fibrerna som arbetar. De är kortlivade och är designade att utföra rörelser med väldigt hög intensitet.
Typ-I-fibrerna är mer långlivade och lämpar sig bättre för långdistanslöpare eller liknande. Med det sagt är valet av muskelfibrer ingen isolerad händelse och den enda fibergruppen kan inte antändas utan den andra.
Händelseförloppet är att typ-I-fibrerna skjuter iväg innan typ-II-fibrerna tar vid och det är för att typ-I-fibrerna har en mindre aktiveringströskel än vad typ-II-fibrerna har och hamnar därför först i ledet.
Styrketräningen kommer att förbättra din förmåga att jobba hårt, snabbt och explosivt. Yoga fokuserar dock mer på typ-I-fibrerna och din andning, vilket är synonymt med typ-I-fibrernas syrebaserade livsstil.
Om du blir flink på yoga kommer det att gynna din typ-I-fiberhälsa och skapa en balans mellan typ-I & typ-II-fibrerna, vilket är ett optimalt läge man vill uppnå. Om du tänker på det finns det väl inget bättre än att bli mer effektiv och komma i kontakt med det första som händer på gymmet gällande muskelfiberaktivering?
Du kommer att bli bättre och mer effektivt på att jobba med dem begynnande muskelfibrerna i styrketräningen och därmed bli bättre i den inledande fasen, vilket kommer att gynna din prestation i sin helhet.
Yoga är ett utmärkt verktyg för att verkligen komma in på djupet i det ämnet genom att öka balansen, uthålligheten och typ-I-fiberaktiveringen. Det är en av många anledning till att yoga kan förbättra dina resultat på gymmet.
Plus- och minuspol
Styrketräning är väldigt påfrestande för det centrala nervsystemet och en viss mängd kortisol utsöndras vid den här typen av aktivitet. Speciellt vid väldigt hård, men framförallt långvarig styrketräning.
Allt som kommer upp måste komma ner och det är väldigt viktigt att man ger kroppen utrymme att vila och återhämta sig på. Vad är då inte ett perfekt alternativ om inte yoga?
Det är ett riktigt bra sätt att komma ner i varv och bli riktigt lugn för att sänka stresshormoner, påbörja återhämtningen och få ett mer jämnt humör. Det här är en nyckelfaktor i bra prestationer på gymmet.
Du vill samla all kraft och energi du kan utanför gymmet, likt en elektrisk laddning, för att sen helt och hållet EXPLODERA bland vikterna. Efter avslutat pass vill du återgå till det lugna och samlade läget för att ladda upp krafterna inför nästa kraftansträngning.
För det här specifika ändamålet är yoga ett fantastiskt verktyg som jag verkligen skulle rekommendera för att öka prestationen på styrkepodiet, men också för att återhämtningen ska bli så bra som möjligt. Det handlar om en balans mellan plus och minus.
Andningen
Alla som har gjort en riktigt tung repetition i knäböj vet hur avgörande andningen är. Hur man kontrollerar luften är 100% avgörande för dina prestationer på gymmet i alla övningar, egentligen.
Det spelar ingen roll hur massiv din råstyrka är. Har du inte koll på andningen kommer dina nervimpulser och styrkeutslag vara värdelösa. Andningen är ruta ett som måste ha koll på innan man kan se en påtaglig progression ske.
Vad är då inte ett bättre alternativ att jobba på andningen än yoga? Hela poängen med yoga är att kontrollera andningen och det handlar, som sagt, aldrig om det enskilda tillfället. Allting hänger ihop. Blir du grym på yoga genom att bemästra andningen kommer du också att se grymma framsteg på gymmet.
Det i samband med att du förbättrar din förmåga att hålla isometriska positioner (muskelkontraktion utan rörelse) kommer att öka dina förutsättningar till att bli en riktig hejare på gymmet över tid.
Jag säger emot mig själv
Jag är ingen förespråkare av assisterande övningar som ska bidra till huvudlyftet. Om du vill bli bättre på marklyft är det marklyft du ska göra. Inte en massa kompletterande övningar eller assistansövningar som sägs ska bidra. Nej, du vill gå direkt in på pudelns kärna och nöta, nöta och åter nöta.
Med det sagt vill jag säga att yoga kan agera som ett fantastiskt komplement till styrketräningen med alla dessa fantastiska fördelar. Det är inte riktigt samma sak här. Man gör yoga och styrketräning av olika anledningar. Sen att båda gynnar båda är bara en stark fördel. Det är bara att tacka och ta emot.
Jag tycker inte att man ska vara för kortsiktig eller vrång i sitt tänk, utan att istället öppna upp sitt sinne inför andra snarlika aktiviteter i linje med sin huvudgren. Det vill säga att, i det här fallet, inte avfärda yoga som trams eller något larvigt bara för att man vill leka macho och hålla på med stor och stark styrketräning.
En ödmjuk inställning kan ta dig långt. Om du öppnar upp ditt tankesätt kommer du även upptäcka alla fördelar med att komplettera sin huvudgren med något som vid första anblick går rakt emot det man vill uppnå med sin styrketräning, men vid en närmare titt märker man att just denna komplettering kan vara nyckeln som tar dig mot dig mål med stormsteg.
En promenad kanske inte gör dig bättre på att styrketräna tungt, men en promenad återinför syre i din kropp och nollar syreskulden som har orsakats av styrketräningen och du kommer att ha mer energi och kommer kunna styrketräna mer effektivt tack vare denna syresättning.
Det du vill göra är att lyfta på locket och se vad du kan få ut av kompletterande aktiviteter. Yoga är ett toppexempel på vad du kan göra för att göra dramatisk skillnad för din styrketräning på nolltid och bli mer effektiv på att träna och därmed nå ditt mål snabbare och med bättre marginal.
Det finns väldigt många fördelar med att lägga till externa faktorer och komponenter till sin styrketräning. Oavsett om det är yoga eller inte. Ta dig själv en funderare och se vad du kan komma på som direkt eller indirekt kan gynna, förbättra och öka dina prestationer på gymmet. Jag utmanar dig!
Sammanfattning
- Om du vill bli mer rörlig, få bättre koll på andningen och bli mer effektiv på styrketräning är yoga ett fantastiskt alternativ och komplement som kan göra att du når ditt mål på nolltid!
- Öppna upp ditt tankesätt och släpp in nya intryck och komponenter i din träningsvärld. Vem vet, du kanske kan öka din prestationsförmåga och bli bättre på din huvudgren?