Gluten och sötpotatis? Kan man verkligen äta det om man är glutenintolerant?
Är sötpotatis glutenfritt?
Har kolhydraterna med glutenintoleransen att göra?
Kan man äta sötpotatis om man är känslig mot gluten?
Vad är ens Celiaki?
Skillnaden mellan att vara glutenintolerant och ha glutenundvikelse är att ena klassas som en kronisk sjukdom med inflammationsgenererande egenskaper och den andra är mer en medvetenhet kring gluten och ett selektivt uteslutande av det.
Redan på 1800-talet var det ett hett diskussionsämne att prata om kosten, dess inverkan och att både problemet och lösningen på problemet fanns i kosthållningen.
Den första personen som identifierade och beskrev glutenintolerans var barnläkaren Samuel Gee. Denna upptäckt eller snarare definierande ögonblick skedde år 1888 då Gee lade grunden för sina spekulationer kring kostens vikt i vårt allmänna välmående och kamp emot sjukdomar.
Därefter var det den nederländske barnläkaren Willem Karel Dicke som till slut slog fast att spannmål, och framförallt veteprodukter, var det som orsakade problem och en försämrad hälsa hos barnen efter andra världskriget. Vad har detta då med sötpotatis och gluten att göra?
Sötpotatisens gluteninnehåll
Nej, sötpotatis är inte något personer som vill unvika gluten borde exkuldera ur sin kosthållning. Sötpotatisen är vad som kallas ett naturligt glutenfritt livsmedel och är alltså inte i riskzonen för att kunna orsaka celiakiska svårigheter.
Den ena procentuella faktorn som kan komma att falla in på glutenskalan är om de tillagas med metoder eller tillbehör som har varit i kontakt med glutenrika produkter.
Om de tillreds under rena förhållanden finns det ingenting i sötpotatisen eller i någon form av tillagningsmetod som kan förvärra eller bringa symtom hos en person med celiakibesvär.
Tvärtom är detta livsmedel väldigt näringsrikt, en fantastisk kolhydratkälla och har en väldigt mild påverkan på blodsockret och ökningen som sker i samband med en kolhydratkonsumtion.
Hur vet man om ett livsmedel innehåller gluten?
Eftersom en diagnostiserad glutenintolerans inte går att bota är det enda kända och användbara botemedlet att helt sonika utesluta glutenrik mat ur sin kosthållning. Detta är huvudsakligen ett exkluderande av sädeslagen vete, råg och korn.
Istället vill man satsa på produkter som är naturligt glutenfria. Dessa livsmedel är bland annat ris, quinoa, chiafrön och potatis.
Det finns gränsvärden och anvisningar för hur mycket gluten en person med känslighet eller intolerans kan äta per dag. Dessa värden är baserad på forskningen kring glutenintolerans.
Dessa värden hamnar på 50 mg gluten per dygn, enligt sammanställd forskning och generella riktlinjer för att undvika problematik i samband med glutenkonsumtion.
Potatis och gluten
Nu när vi har gått igenom att sötpotatisen inte innehåller gluten och på så vis inte är ett problem för personer som upplever eller har en känslighet mot just gluten kan vi istället blicka framåt och se vilka fördelar det finns med att äta sötpotatis. Speciellt som en del i en glutenfri kosthållning.
Oavsett vad målet är fungerar sötpotatisen, och den klassiska vita potatisen, som ett fantastiskt tillskott i kosthållningen. Den innehåller väldigt många av dem livsnödvändiga vitaminerna och mineralerna som vi behöver få i oss via kosten för att överleva.
Denna näringsrika kolhydratkälla består även av en stor andel kostfibrer. Det gör att sockerkonverteringen och blodsockerresningen blir mildrare, långsammare och håller energinivåerna på en bra nivå.
Detta tillsammans med att det ger en god, söt och härlig smak som fungerar att kombinera med dem flesta livsmedel i matbutiken. Det blir en härlig färgklick på tallriken och passar bra till väldigt många maträtter.
Vad orsakar glutenintolerans och är det farligt?
För att helt och hållet säkerställa vad det är som orsakar celiaki krävs det mer forskning, underlag och bevis för att besvara frågan komplett.
Det som man däremot har hittat är att det till har en viss påverkan, eller ett ursprung, i arvsmassan. Glutenintolerans kan alltså vara ärftligt.
Det kan även ha med komplikationer eller faktorer under själva graviditeten och förlossningen att göra. Andra spekulationer pekar på att infektioner i kroppen kan ha en viss inverkan på risken till att man utvecklar celiaki.
Hit hör även stress överlag och det kan komma att påverka riskhalten och därmed vara en bidragande faktor till varför man utvecklar en regelrätt glutenintolerans. Det finns även vissa arvsmässiga sammankopplingar mellan risken att utveckla celiaki och att drabbas av diabetes.
Hur du undviker gluten i kosten
Det bästa sättet att undvika ohälsosamma livsmedel överlag är att skapa en kostmedvetenhet. Det här betyder att man tar reda på vad som subtraherar från hälsan och vad det är som adderar på välmåendet.
Det kan låta omfattande, men det är ingen svår process. Det är också just vad det är – en process. Om man fokuserar sig blind på målet kan allt kännas omfattande. Det man vill göra är att sätta upp ett huvudmål och sedan lära sig att uppskatta processen som tar en dit.
Ta reda på lite information om ett livsmedel idag, ett annat imorgon och ett till i övermorgon. Det här under ett år blir 365 nya kunskaper om kost och hälsa.
Det kommer att göra det lättare att undvika gluten, må bättre, få mer energi, sova bättre och få ork till att träna. Det behöver inte vara LCHF, Paleo eller någon annan dietmetod. Det räcker med en grundläggande kostförståelse, ett holistiskt synsätt och en medvetenhet för att skapa goda förutsättningar och därmed en fullgod hälsa.
Sammanfattning
Sötpotatis är inte något som kan komma att förvärra en glutenintolerans. Det handlar i första hand om spannmål och inte om någon form av potatis. Därför kan man med fördel äta sötpotatis eller vanlig potatis ifall man tror sig ha eller har diagnos på att man har celiaki.
För att undvika gluten ur kosten vill man skapa sig en kostmedvetenhet. Det här gör man lättast genom att man alltid är på jakt efter ny kunskap, nya livsmedel och tar reda på information om livsmedel. Det är inget snack om vad som är onyttigt i form av pizza eller glass, men när det kommer till spannmål, soja- eller mejeriprodukte kräver det sin efterforskning och även uppfattningsförmåga.
Med en kostmedvetenhet och en kosthållning baserat på aktiva val kommer inga dietmetoder krävas för att gå ner i vikt. Det räcker med att man vet vad som bör undvikas, för att sedan undvika det. En personlig och holistisk kosthållning är alltid att förespråka.
Eftersom vete, korn och råg räknas till spannmål hade du uppskattat att ditt kostschema är glutenfritt när du har din personliga tränare online.