Julbordet är fullt av goda läckerheter och smarriga godsaker. Vill du veta vad du går upp i vikt av? Den här artikeln är till för dig som vill äta gott och komma ut med formen i behåll!
En gång om året får du avnjuta dessa goda maträtter.
Denna smakrika matupplevelse som vi alla ser fram emot.
Tallrikarna fylls med goda ostar, sill och köttbullar, men…
…det finns ett problem med det här!
Myntets baksida
Det är en trevlig tid på året när man får umgås, slappna av och äta gott med släkt och vänner. Kanske slinker ett par glas vin ner medan lugnet infinner sig och du är helt avslappnad efter hektiska förberedelser och ett slitsamt år bakom dig.
Allt är som det ska och maten står snart på bordet. Du kan känna dofterna välla ut ur köket och dina smaklökar börjar att värma upp inför vad som komma skall, men…
Då kommer tankarna – ”Hur blir det egentligen med formen? Hur mycket kommer man att gå upp i vikt av den här dagen? Jag vill ju inte gå upp allt som jag har lyckats gå ner fram till idag”.
Allt som kommer upp måste till slut komma ner och så är det även gällande matfester – även om det är under trevliga omständigheter som julafton. Orättvist, inte sant? Här kommer 7 tips för hur du kan minimera viktuppgången och maximera njutningen under dessa familjära juletider – utan att förstöra formen!
Lägg grunden med protein
Julbordet innebär ofta många goda och smaskiga maträtter som är en salig kombination av kolhydrater, protein och fett. Ofta i gryta, ugnsform eller varför inte godisskål?
För att öka dina chanser till att kunna njuta av den goda maten samtidigt som du behåller formen vill du lägga grunden med protein.
Protein är nämligen dubbelt så energikrävande för kroppen att spjälka som kolhydrater och fett. Eftersom det kräver två gånger så mycket tid för kroppen att smälta protein kommer du att hålla dig mätt längre och göra av med mer kalorier i spjälkningsprocessen än om du hade lagt grunden med fett eller kolhydrater
Dessutom gör proteinet att du ökar dina chanser till att bygga muskler med julbordet, eller åtminstone inte gå upp i kroppsfett. Det kommer göra att du avnjuta allt som står på bordet, men att skadan blir mindre eftersom du lättare blir mätt och gör av med mer kalorier i smältningsprocessen.
Ät inte för lite dagen innan
En strategi som lätt hamnar i tankebanorna är att minska skadan imorgon genom att äta för lite idag, eftersom det rimligtvis borde jämna ut matintagen.
Tyvärr fungerar inte kroppen så och ett underskott idag kommer inte att minimera ett överskott imorgon. Dessutom ökar du chanserna till att du överäter dagen därpå, eftersom kroppens hungerhormoner är i ett väldigt pressat läge med anledningen av den tidigare underkonsumtionen av kalorier.
Den bästa strategin är att följa din ordinarie kosthållning dagen innan julbordet och behandla den dagen som vilken tränings- eller dietdag som helst för att hålla kroppen på en så jämn nivå som möjligt.
Kroppen eftersträvar alltid ett stabilt nolläge och genom att äta som vanligt dagen innan ökar du dina chanser till att minimera skadorna vid julbordet, eftersom du inte underäter och sätter hungerhormonerna ur balans.
Undvik småätandet
Du kommer förmodligen att bli utsatt för godis-, chips-, och chokladskålarna som står utplacerade med en oavsiktlig strategi att göra dig sugen på att äta dem.
Även om den här dagen är en planerad kulinarisk och euforisk upplevelse är det en bra idé att inte småäta innan julbordet har kommit igång.
Anledningen till detta är givetvis att det blir många kalorier som smyger sig in, men sen även att godis kommer göra att blodsockret reser sig väldigt snabbt med ganska näringsfattiga kolhydrater. Vad betyder då det här?
Det här resulterar i att du blir mer hungrig och kan äta mer, eftersom godiset signalerar till kroppen att du borde och dessutom kan göra detta. Det mest kloka är att hålla fingrarna i styr tills huvudrätterna är avklarade för att sedan avnjuta några godisbitar i lugn och ro. Det här kommer att bidra till upplevelsen och minimera riskerna till att du äter mer än planerat, eftersom du redan har grundat med protein.
Ät mest av det godaste
Jag erkänner! Det är svårt att sålla ut något som är rent utsagt icke-ätbart på julbordet, men för att lyckas hålla formen och inte gå upp i vikt vill du istället vända på steken och söka dig till några favoriter.
Du bör givetvis äta av allt du vill, men när det gäller portionskontroll vill du huvudsakligen satsa på att äta mest av det godaste du ser.
Om du äter mest av det du gillar mest kommer du att bli mer nöjd snabbare och när du får utlopp för dina matbegär kommer du minimera risken att du överäter med saker som du egentligen inte är speciellt intresserad av att ha på tallriken ändå.
Hittar du något du vill äta, men inte har legat sömnlös över i väntan på kan du med fördel ta en handfull endast för att ha gjort det. Välj sedan ut några favoriter som du hugger in ordentligt på för att få en härlig upplevelse och öka chanserna till att minimera viktuppgången, eftersom det kommer göra skillnad i det totala matintaget.
Ta det lugnt med alkoholen
Det ingår snapsar med tillhörande visor, det är rött och vitt vin, plus några julöl. Det är gott, bidrar till trivseln och får dig att slappna av – det finns dock ett problem med det här!
Alkohol ökar fettinlagringen! Anledning till detta är att alkohol, speciellt öl, har en väldigt intensiv inverkan på blodsockerökningen, vilket har en direktsammankoppling med hur mycket fett vi lagrar i våra kroppar.
Dessutom är alkohol mestadels tomma kalorier som inte innehåller någon näring och som gör att kroppen inte uppfattar det som något att trigga mättnadskänslan med. Alkohol gör också att vi blir mer hungriga och om du blir extra hungrig efter att julbordet är avklarat ökar risken att du äter mer än vad du hade gjort om du tog det lugnt med alkoholen.
Som bekant ska du givetvis njuta av den här dagen, men vill du öka dina chanser till att minimera skadan vill ta det lugnt med alkoholen, eftersom du har större impulskontroll när du är nykter och känner av hungern bättre när du har druckit mindre.
Ät inte samma mat dagen därpå
Om du verkligen är mån om att behålla formen vill du använda samma strategi som du hade dagen innan när julbordet sen är över.
Det är lätt hänt att det finns en del goda rester kvar och alla vet ju hur god maten blir när det får stå ett dygn. Det här är dock något du vill undvika ifall ditt mål är att behålla formen och gå ner ytterligare några kilon.
Se julbordet som en tid till att koppla av och inte tänka på kost och träning, men att du hoppar upp på sadeln igen dagen därpå för att fortsätta din resa mot drömfysiken.
Förbered dig genom att ta med dig matlådor eller köp med råvaror som du kan tillaga. Minimera fallgroparna genom att förbereda dig i förväg och planera hur du själv skulle vilja ha det. När du planerar i förväg ökar du dina chanser att lyckas, eftersom du eliminerar riskerna till att du fuskar.
Tänk inte på det
Juletider handlar om att varva ner, ta det lugnt och äta god mat i trevlig sällskap. Ta med dig dessa tips och riktlinjer i bakhuvudet, men överanalysera inte varenda tugga.
En dag av stora matvolymer kommer inte att göra något för ditt långsiktiga mål. Det kan vara bra för din motivation och ge din kropp en kickstart att börja det nya året med.
Var medveten om vad du gör och vilken effekt det kan ha på dina resultat, men om du sköter det innan och efter finns det egentligen ingen anledning till att du ska behöva överväga dina intag under den här enda dagen på året där ni umgås och äter under dessa förutsättningar.
Ge dig själv en tidig julklapp och bestäm dig att den här dagen är en paus från allt räknande, vägande och tänkande. Tillåt dig själv att slappna av, eftersom du vet att du kan fortsätta lika hårt och strikt som innan så fort dessa tider är förbi.