Är chiafrön verkligen nyttigt? Hur mycket omega 3 är det i chiafrön och är det något man går ner i vikt av?
Okej, nu ska chiafröna upp på undersökningsbordet.
Är dessa fröer hälsosamma och främjar de ditt välmående?
Finns det några kände nackdelar med dessa superlivsmedel?
Det finns en dold hemlighet med dem som du inte vill missa, men vi återkommer till det strax!
Vad är chiafrön?
Dessa fröer som du ser i hälsokostbutiker eller i välsorterade matbutiker kommer från växtarten Salvia hispanica. Även om chiafrön kan kännas som något nytt, med anledning av de senaste årens marknadsföringsstrategier, har dessa små fröer använts i tusentals år som den del i grundfödan.
Innehållsmässigt är dess värden tämligen fördelaktiga med 490 kcal per 100 gram, 47% kommer från fett, 15% är kolhydrater och hela 13% av dessa fröer är protein.
Det gör chiafrön till ett ganska kalori- och kolhydratsnålt livsmedel som fungerar bra om man önskar följa en LCHF-diet eller äta enligt Paleo-metoden.
Den hetaste potatisen när det kommer till chiafrön är dock deras Omega 3-innehåll och att det ska vara en hälsobomb att äta dessa små korn varje dag. Det här är intressant. Vi tar en djupare titt på detta.
Hur mycket omega 3 innehåller chiafrön?
Den här diskussionen är egentligen ingen diskussion, eftersom Omega 3 är vad det är och chiafrön innehåller dem. Slut på diskussion. Okej, låt oss öppna upp detta ämne igen.
Ett påstående som att ett livsmedel eller en produkt innehåller ett hälsofrämjande ämne, som i det här fallet är essentiellt fett, blir lätt obrukbar data om man inte kan jämföra det med något.
Du vill alltid ställa motfrågan – ”Jämfört med vad?”. Chiafrön innehåller mycket Omega 3 jämförelevis med en fet bit lax? Det är ett bra exempel och en god vana du kan bära med dig. Det tränar upp ditt kritiska tänkande och gör dig mindre sårbar för eventuella fitnesslögner eller hälsoprodukter som inte alls har någon förankring i verkligheten.
Så är inte fallet med dessa fröer och dess Omega 3-innehåll, även om det finns en nöt att knäcka i just jämförelsen mot Omega 3-innehållet i en bit lax. Läs vidare.
Mer än vad ögat ser
På papper ser det helt klart ut som att chiafröna vinner storslaget när det kommer till deras Omega 3-värden jämfört med lax, men det är irrelevant hur mycket något innehåller på land. Det viktiga är hur mycket av ett givet innehåll som kroppen kan ta upp, absorbera och använda jämfört med hur mycket som passerar obrutet och oanvänt.
Omega 3 kommer nämligen i olika former och kräver varierande mycket uppmärksamhet i kroppen. Det är nämligen så att de olika formerna av denna essentiella fettsammansättning har skiftande upptagningsförmåga i kroppen och kan ses som att vara i olika skeden i nedbrytningsprocessen.
Om man tar protein kommer dessa stora och långa kedjor, som består av 50 eller fler aminosyror i kombination, att brytas ner till mindre beståndsdelar. De blir till sist enskilda aminosyror. Det är först i detta skede som kroppen kan ta upp, omvandla och sätta de i bruk som en användbar resurs. Innan dess måste kroppen spjälka och ta isär dem för att de ska kunna ha någon som helst funktion i kroppen.
Detsamma gäller Omega 3-fetter. De kommer i olika former och beroende på vilken form de är i vid konsumtion kommer kroppen behöva arbeta mer eller mindre med dem i spjälkningsprocessen. Det här är för att de ska kunna bli användbara och kunna göra nytta i kroppen. Måste kroppen själv bryta ner dem eller kommer de redan i full stridsberedskap?
Skillnaden mellan DHA, EPA & ALA
Dokosahexaensyra och eikosapentaensyra är inte lätta namn att komma ihåg, eller för den delen skriva ut. Därför kan vi med fördel kalla dem för DHA & EPA. Sen har vi även ALA som heter alfalinolensyra i sitt fullständiga namn.
Vad är då skillnaden mellan dessa tre? De varianter som din kropp vill ha, behöver och kan ta upp väldigt enkelt och smidigt är DHA och EPA-syrorna. Dessa finner du som mest i feta fiskar som sardinaer och lax. ALA är kortkedjade fettsyror som vi finner i naturen och i det omfattande växtriket.
ALA kan konverteras till EPA, men även DHA. Nackdelen med detta är dock att det tar fruktansvärt lång tid, är en mödosam process och genererar en konverteringsprocent på under 10% när det gäller ALA>EPA.
Enligt en studie från 2007 konverterade ALA till DHA på en procent som visade sig vara på 0.5%, vilket är en försvinnande liten mängd. Det här skapar frågan – hur av Omega 3-fetterna i chiafrön kommer då till användning? Är deras, tillsynes, omfattande innehåll verkligen bättre för kroppen än om jämfört det med fettprofilen i exempelvis lax?
Därför vill du alltid jämföra!
Absolut. Det kan som sagt se ut som att chiafrön är en Omega 3-bomb, men du vill alltid jämföra det med något annat för att verkligen ta reda på svaret. I det här fallet handlade det om olika former av den här essentiella fettvarianten, vilket då fanns i en mer, för kroppen, optimal form.
Chiafrön har sina fördelar och de innehåller en hel del fibrer. Däremot finns det andra livsmedel som också innehåller en hel del fibrer, men även har en bättre mineral- och vitaminprofil än vad chiafrön har.
Det kan bli en kostsam historia att basera sitt Omega 3-, fiber-, och mikronäringsämnesintag på chiafrön. Dessutom när man får ut ganska lite effekt eller få hälsofördelar.
De är inte rimligtvis dåliga. Det är inget hälsofarligt livsmedel, men det är inte heller någon ”Superfood” i den bemärkelsen att du och din kropp faktiskt får några mätbara fördelar i samband med konsumtionen av dessa fröer. Vad som står på papper i form av näringsinnehåll och vad som faktiskt sker i din kropp är inte nödvändigtvis detsamma. Sällan så, faktiskt.
Vad är då för- och nackdelarna med chiafrön?
Fördelarna är att det går att ha dem i princip vad som helst. Du kan göra smoothies, gröt, soppor, strö dem på knäckebröd eller äta dem som de är efter en kortare tids blötläggning.
Nackdelarna är väl att de marknadsförs som någonting de inte kan leva upp till, vilket lämnar dig med en tom plånbok och uteblivna hälsofördelar. Du kan få i dig majoriteten av dem essentiella näringsämnena genom att äta kvalitativa grönsaker, en bit vildfångad lax och råris.
Det kan kännas fräscht och nästintill gruppidentitetsstärkande att äta hypade superfoods som står på löpsedlarna. Det är inte nödvändigtvis dåligt, men du vill samtidigt inte svälja informationen du blir presenterad som sanning.
Ifrågasätt den, träna på att vara kritisk, men inte för kritiserandets skull. Jämför det gärna med något och se ifall påstående lever upp till sanningen och om de kan tänkas vara rimliga. Det kommer göra dig mer kostmedveten, mindre utsatt för blåsningar och dessutom bli mer eftertänksam överlag, vilket kommer att förbättra dina resultat i det långa loppet.
Slutligen
Chiafrön kan absolut vara något du kan piffa upp dina måltider med. Gör spännande smoothies eller ha dem på gröten, men det du vill hålla koll på är om dina förväntningar kring dessa frön faktiskt återspeglas av verkligheten.
För att få ut alla näringsämnen av dessa fröer behöver vi tugga sönder dem i munnen innan de passerar vidare. Annars är risken stor att fiberinnehållet förblir intakt och passerar mag- och tarmsystemet mer eller mindre i sitt originalskick.
Vad gäller fibrer, användbara Omega 3-fetter, samt vitaminer och mineraler finns det bättre, nyttigare, mer användabara och betydligt mer smakrika sätt att uppnå det resultat som chiafröna påstår sig kunna leverera.
PS – om du kom ända hit har du nu lärt dig om hur du kan tänka kritiskt kring kost, men även att det är viktigt att jämföra livsmedel mot varandra. Eftersom du endast vill ägna dig åt saker som fungerar hade du uppsktattat att 89% av våra klienter lyckas nå deras mål för att de har sin PT Online. Frågan kvarstår – är du redo att nå ditt?