Är sötpotatis LowCarb eller kommer blodsockret att skjuta i höjden?
Vill du veta om sötpotatis är ett diabetesvänligt livsmedel eller om det är något du vill undvika?
Hur påverkar sötpotatis ditt blodsocker och är det något du kan äta?
Ska du verkligen äta mat som växer under jorden eller hur ligger det egentligen till?
Hur blodsockret reagerar
Det som diabetiker har problem med är att reglera blocksockernivåerna i kroppen. När man äter kolhydrater kommer blodsockret att stiga och för att sänka och reglera detta kommer kroppen att skicka ut insulin.
Problemet med diabetes och diabetiker, oavsett typ-1 eller typ-2, är att de skapar lite till nästintill inget insulin som då ska motverka att blodet blir för sött.
Livsmedel som genererar en snabb resning av blodsockret är huvudsakligen kolhydrater. Godis, glass, läsk, kakor, pasta och bröd.
Även om skräpmat är allmänt känt som något som inte främjar hälsan finns det även kolhydratrika livsmedel som ökar blodsockret ändå. Exempelvis dadlar, honung, banan och riskakor.
Sötpotatis och blodsocker
Den här röda och söta potatisvarianten har en låg inverkan på blodsockret och tenderar att vara ett bra alterativ för personer som följer en strikt GI-kosthållning.
Däremot har det här med portitionsstorleken att göra och ju mer sötpotatis som konsumeras vid en och samma sittning, desto mer påverkas blodsckret.
Det finns många diabetiker som förespråkar en kolhydratutesluten kosthållning där man baserar maten på protein från havet och från landet, grönsaker som växer ovan jord och näringsfett.
Andra diabetiker äter precis vad som faller dem i smaken. Detta baseras på att de har koll på insulinmängden som ska injeceras och således motverka att blodsockret blir för högt. Det här är viktigt att ta med i beräkningarna när man ska överväga ifall sötpotatis är ett rimligt livsmedel för dig eller en person i din närhet som lider av diabetes.
Vanlig potatis i jämförelse
Om man jämför potatisen med den sötpotatisen har den vita versionen ett mycket högre glykemiskt index. Oavsett hur den tillagas eller tillreds, jämfört med den rödare varianten.
Den vita potatisen kommer snabbt att göras om till socker i kroppen och på så vis ha en ganska omfattande inverkan på blodsockret.
Det här är oavsett ifall de kommer i form av pommes frites, potatismos, kokade eller stekta. Det som dock gör skillnad är ifall de är varma eller kalla, men överlag är detta till diabetikerns nackdel.
Sötpotatis är ett bättre och, för blodsockret, ett mer skonsamt alternativ till den vanliga potatisen. Speciellt ifall man kokar sötpotatisen istället för att steka eller ugnsbaka den.
En anledning till det låga blodsockret
Sötpotatis innehåller en hel del kostfibrer. Detta gör att blodsockerpåverkan blir mindre omfattande, snabb i hastighet och kan vara mer fördelaktigt för en person som lider av diabetes.
Kostfibrer höjer inte blodsockret och kan därför räknas bort från det totala kolhydratintaget när man ska kalkylera ut dessa siffror och därmed skapa sig en uppfattning om ett specifikt livsmedel är säkert att äta eller inte.
För att räkna på kolhydratintaget för att kontrollera diabetesen går det alltså att räkna bort kostfibrerna från den totala kolhydratmängden.
Det som blir kvar är alltså det som kan konverteras till socker och något som höjer blodsockernivåerna – snabbt eller långsamt.
Det handlar om medvetenhet
Oavsett vad det handlar om i kostväg finns det alltid forskning och information att hitta på internet. Det går alltid att lära sig mer och träna på att ta aktiva val.
Exempelvis gör det stor skillnad för blodsockret och dess resning ifall kolhydratkällan är nytillagad och då varm eller om den har stått i kylen över natten.
Det är små ”hacks” som man kan hitta information om och ta aktiva val kring. Det går alltid att modifiera livsmedel med tillagningsmetoder och andra valmöjligheter för att de ska fungera till din fördel eller för en person i din direkta närhet som lider av någon diabetes-typ.
Sen handlar det mycket om portionerna. Är det ett väldigt stort intag kolhydrater vid ett och samma tillfälle kommer detta att påverka blodsockret än om man åt samma kolhydratkälla med samma tillagningsmetod, fast med en hälften så stor portion. Det handlar om att skapa en medvetenhet och ta reda på så mycket information som möjligt för att kunna ta val som passar den livsstil som man vill ha i symbios med diabetes.
Låt inte den söta smaken lura dig
Både på namnet och i smaken känner man den påtagligt söta egenskapen som sötpotatis har. Detta misstolkas eller missbedöms oftast som att den på något sätt skulle vara onyttig eller ha ett högt glykemiskt index. Så är inte fallet.
Sötpotatisen är en fantastisk kolhydratkälla. Speciellt ifall man tränar väldigt intensivt. Den fungerar som återinförare av energi i musklerna och i levern.
Den innehåller även väldigt många av dem livsnödvändiga vitaminerna och mineralerna som vi behöver varje dag för vår överlevnads skull.
Det blir lätt missförstånd när det kommer till kosten och det lättaste och absolut bästa sättet att komma runt detta på är att ta reda på så mycket man kan själv. Utbilda sig själv genom att söka information på internet, bygga på en medvetenhet och träna på att ta aktiva val utifrån dessa kunskaper.
Sammanfattning
Det som får blodsockret att resa sig och öka är när de kolhydrater man äter konverteras till socker i kroppen och därmed ger en förhöjd effekt på kroppens blodsockernivåer. Detta är sant för både efterrätter, skräpmat, godis, kakor, chips, glass och liknande. Det är även sant för mer näringsrika livsmedel med ett högt sockerinnehåll. Detta kan vara dadlar, honung, en del frukt och andra sockerrika livsmedel.
Sötpotatis har en relativt mild effekt på blodsockernivåerna. Speciellt i jämförelse med vanlig vit potatis Om man dessutom kokar sötpotatisen istället för att steka den eller ugnsbaka den kommer den att ha en ännu lägre påverkan på kroppens blodsockernivåer.
Sötpotatisen innehåller även en hel del vitaminer och mineraler som är livsnödvändiga för oss, vilket gör den till ett fördelaktigt livsmedel och kan vara anpassningsbar för personer som lever med diabetes.
För att kunna välja fritt och anpassa sin kosthållning efter dig själv vill du utveckla en medvetenhet. När du blir medveten kommer du kunna ta aktiva val. När du tar aktiva val kommer kosten att få bäst effekt och hälsan kommer att bli optimal.
Eftersom sötpotatis inte smakar som vanlig, trist och vit potatis hade du uppskattat de kulinariska smakupplevelserna du får ta del av när du har din PT Online.