Sötpotatis när man vill gå ner i vikt och bygga muskler – självklart! Frågan är bara hur mycket kolhydrater de innehåller och om man behöver akta sig för att äta för många?
Är det fett eller kolhydrater som gör att vi går upp i vikt?
Hur många av sötpotatisens kalorier är kolhydrater?
Kan man äta det när man vill gå ner i vikt?
Efter den här artikeln kommer det inte finnas några frågetecken kvar!
Så mycket kolhydrater innehåller sötpotatis
Sötpotatis är på många sätt den ultimata kolhydratkällan. Den innehåller många av våra livsnödvändiga vitaminer och mineraler. Den är även väldigt kalorisnål.
På 100 gram sötpotatis får vi endast i oss 86 kalorier. Det gör sötpotatisen till ett väldigt energisnålt livsmedelsval som kan gynna både den som önskar se en viktnedgång ske och bygga muskler utan att lägga på sig kroppsfett. Det är lätt att kontrollera kosten med sötpotatis.
För att gå direkt på mängden kolhydrater som sötpotatis innehåller är det 20 gram per 100 gram, men sen måste vi skilja på kolhydrater och kolhydrater.
Vad är ens kolhydrater och hur kan vi äta det, öka i muskelmassa utan att lägga på oss fettvikt? Låt oss gå till botten med det här.
Utredningen om vad olika kolhydrater är
Kolhydrater är egentligen ett släktnamn för ett gäng mer detaljerade och komplexa sammansättningar. Dessa är olika sockerarter, stärkelse och kostfibrer.
Man delar även in sockerarterna i ännu mindre subgrupper om mono-, di-, och polysackarider. Mer om det längre fram i artikeln – det är inte så klurigt som det låter.
Alla dessa kolhydratformer har egna uppgifter, egenskaper och finns olika mycket, respektive lite, i livsmedel som vi finner i matbutiken.
Det är med denna snabba motivering som alla kolhydrater inte är likvärdiga, inte har identiska effekter på kroppen och därmed inte besitter risken att bli kroppsfett till ett lika värde. Det har även med kombinationen mellan olika kolhydrater att göra, men överlag är det ingenting som bör uteslutas ur kosten – även om det är fettbränningsresultat som önskas.
Sockerarter
De enklare sockerarterna kallas för monosackarider. Dessa är glukos och fruktos, eller som de ibland kallas – druvsocker och fruktsocker.
Sedan har vi de mer komplexa och sammansatta sockerarterna. Här hittar du exempelvis laktos som finns i mejeriprodukter. Den ovanliga sockerarten maltos och sedan sackaros, som är en kombination fruktos och glukos.
Fördelen med fruktos är att det inte påverkar utsöndringen av insulin i samband med att förhöjt blodsocker. Den andra fördelen med fruktos är att det tar ner den blodsockerförhöjande effektena av glukos om de kombineras. En sackaroskombination ger också ett ökat upptag i muskelmassa och lever i en större utsträckning än om det bara var glukos som konsumerades.
Glukos har många viktiga funktioner i kroppen och har till stor del med hjärnans funktioner att göra. Det kan därför uppfattas som jobbigt, snurrigt och uttröttande att utesluta kolhydrater ur kosten. Speciellt när man tränar.
Stärkelse
Den här kolhydratvarianten är den mest förekommande och, till vardags, vanligaste kolhydraten. Den finns i livsmedel som ris och potatis.
Den här kolhydraten är väldigt lättspjälkad för kroppen, även om processen tar tid, och kan även göras om till användbar energi som kan gå till bland annat hjärnans funktioner.
Denna kolhydrat går även ut i blodomloppet med en hög hastighet och har därmed en omfattande påverkan på blodsockret och därmed insulinutsöndringen.
Stärkelser finns även till stor del i frukt, grönsaker och rotfrukter. Det betyder att näringstätheten i form av livsnödvändiga vitaminer och mineraler ofta kommer sammanlänkade med ett intag av stärkelser i kosten.
Kostfibrer
Kostfibrer är en viktig del i vårt matspjälkningssystem. En adekvat mängd fiber i vår kosthållning är även en viktig del för tarmfloran i mag- och tarmkanalen, men också för att hålla blodsockerökningen nere och för att kontrollera kolesterolhalterna i kroppen.
Dessa fibrer kan kroppen inte spjälka och de passar genom tunntarmen i ett mer eller mindre icke-påverkat skick och når tjocktarmen hela och rena.
Den här kolhydratkategorin hjälper till att forsla maten vidare i kroppen och gör så att tiden som maten behöver för att passera mag- och tarmsystem blir mindre än om kosten innehöll en liten andel kostfibrer.
I Sverige får vi i oss cirka hälften av dem rekommenderade 30 gram kostfibrer per dag. Därför kan du med fördel medveten se till att öka andelen fibrer i din kosthållning för en förbättrad hälsa överlag och en mer fungerande matspjälkning. Jaha, men vad har detta med sötpotatis att göra då?
Sötpotatisens kolhydratsammansättning
Sötpotatis består av en kombination av kostfibrer, stärkelse och sackaros. Sackarosinnehållet är 2.52 gram per 100 gram sötpotatis, medan kostfiberinnehållet är 3.0 gram och stärkelsen vinner med sina 12,7 gram.
Det här avslöjar att sötpotatisen är en väldigt näringsrik kolhydratkälla som är lättanvändlig för kroppen, men att den inte har en speciellt hög påverkan eller snabb resning av blodsockret och därmed är ett fantastiskt livsmedelsval för personer som önskar kontrollera insulinutsöndringen.
Sötpotatisen fungerar som en kolhydratkälla innan träningen för att ge kroppen användbar energi, hålla blodsockret på en bra nivå och öka prestationsförmågan under passet.
Den fungerar precis lika bra som ett återinförande av glykogen i musklerna och levern efter ett hårt träningspass och därmed minimera risken att du blir övertränad eller tappar muskelmassa.
Hur mycket fett finns det i sötpotatis och går man upp i vikt av det?
Sötpotatis är i princip ett fettfritt livsmedel och består till störst del av kolhydrater. Sen kommer en viss andel protein. Hela 95% av sötpotatisens näringsinnehåll består av kolhydrater, medan resterande 5% är proteinmängden.
Det har sedan länge varit en disskussion om huruvida fett gör oss feta eller inte. Faktum är att både protein, kolhydrater och fett kan göra att du både går upp och ner i vikt.
Det handlar mer om kaloriintaget än det enskilda näringsämnet. För personer som tränar tenderar dock kolhydraterna ha mer ofattande energiväg och fler användningsområden än fett, vilket minskar risken att en överkonsumtion kolhydrater blir kroppsfett i jämförelse med näringsfett.
Det har dock ett direkt sammanhang till hur mycket kalorier man äter, vilket är till sötpotatisens fördel då den som bekant är ett väldigt kalorisnålt alternativ till den vanliga potatisen – även mer näringsrik!
Slutligen
Oavsett om ditt mål är att bygga större muskler och gå upp i vikt eller trimma kroppsfettet och förlora några kilo är sötpotatis något du vill titta närmare på.
Sötpotatis är ett smakrikt alternativ till vanlig potatis, samtidigt som det är väldigt kalorisnålt. Det betyder att du kan äta väldigt mycket av det och ändå få resultaten du vill ha
När du får resultaten du vill ha blir du motiverad. Blir du motiverad är det lättare för dig att följa planen och nå ditt slutmål.
Eftersom det är lättare att nå ditt slutmål när du är motiverad hade du gillat resultaten du får av kostschemat du får när du har din PT Online.