Kolhydrater när man äter Paleo. Hur fungerar detta och hur mycket får man egentligen äta när man följer en strikt stenålderskost?
Ska man äta lika lite kolhydrater som på LCHF?
Hur mycket socker är tillåtet när man följer en kost med Paleo?
Åt man ens kolhydrater på stenåldern? Är det tillåtet med stenålderskost?
Alla dessa frågor ska få ett svar, men först måste vi ta reda på en viktig detalj som du vill undvika att göra.
Problemet med kolhydrater
Det största hindret att komma över när det kommer till kolhydrater med stenålderskost när du vill gå ner i vikt är att du är rädd för dem!
Du har säkert hört hur kolhydrater gör att du går upp i vikt. Man kan inte bränna fett om man äter kolhydrater, speciellt inte om man följer Paleo eller LCHF. Det finns ett problem med det här.
Kolhydrater är absolut något du vill reglera när ditt mål är att bränna fett och gå ner i vikt, men det är inte för kolhydraternas skull. Det har med det övergripande kaloriintaget att göra.
Protein ökar fettförbränningen mer än kolhydrater och fett, även om du aldrig vill äta för lite fett. Tar du bort protein eller fett kommer din kropp sluta att fungera.
Ta bort kolhydraterna först
Därför är det mer förlåtande att skära på kalorierna i form av kolhydrater för att generera det kaloriunderskott som krävs för att du ska börja närma dig ditt mål.
Med det sagt betyder det inte att kolhydraterna på något sätt står i vägen för att du ska nå ditt mål. Det är bara den mest rimliga makronutrient att reglera på en fettförbränningsdiet.
Detsamma gäller om man har som avsikt att gå upp i vikt, lägga på sig kvalitativ muskelmassa och förbättra kroppskompositonen.
Det totala energiintaget måste matcha målsättningen för att målet ska uppfyllas och nås. För att åstadkomma detta är det i första hand lämpligast att modifiera kolhydraterna med avsikt att justera kaloriintaget, inte nödvändigtvis minimera kolhydratintaget. Hur fungerar det här med stenålderskost?
Kolhydrater med paleo
För att bestämma hur mycket av detta näringsämne du ska äta vill du först se till ditt mål. Det är nämligen det som avgör ditt kolhydratintag.
Vanligstvis tenderar Paleo vara en lågkolhydratkost, men det beror även på hur din livsstil och hur ditt mål ser ut. Fokus bör ligga på kvalitativa fettkällor, ett medel- till högt proteinintag och kolhydrater som kommer från frukter eller grönsaker.
Det är inte nödvändigtvis en kolhydratrestriktion mer än vad det handlar om utbudet av livsmedel. Det fanns inte ris, spannmål eller andra kolhydratkällor på den tiden. Detta betyder att det rent naturligt sällan blev några stora intag av kolhydrater.
Därför tenderar stenålderskost att vara ganska snålt på just kolhydratfronten. Inte för att det är ett kriteri mer än vad det är ett naturligt händelseförlopp och det var så kosten tenderade att resultera i på stenåldern, eller med paleo.
Vilka livsmedel ska man äta?
Eftersom spannmål och liknande kolhydratkällor inte fanns på stenåldern vill du som följer Paleo äta grönsaker, frukter och nötter. Detta har fördelar för blodsockernivåerna i kroppen.
Även om nötter inte nödvändigtvis räknas som en kolhydratkälla innehåller de ändå en del av detta näringsämne. Därför kommer de komma att bidra till den övergripande kolhydratkvoten för dagen.
Grönsaker som inte innehåller stärkelser är fördelaktigt för viktnedgången och följer dessutom riktlinjerna för vad som är Paleo, eller stenålderskost.
Generellt handlar det om grönsaker som växer ovan jord och frukter i alla dess former. Dock är det, återigen, viktigt att hålla koll på kolhydratintaget på det stora hela, eftersom stenålderskost tenderar att vara på den lägre halvan av kolhydratomsättningen. Detta har visat sig ha fördelar för metabolismen.
Vad ska man fylla ut resten med?
Paleo tenderar att bli en medelhög proteindiet där man fyller ut resten av energibehovet med nyttiga fetter. Det här betyder att det har snarlika riktlinjer som exempelvis LCHF har, även om en LCHF-diet är mer restriktiv med sina kolhydrater.
Det finns inget universalt svar för hur den perfekta stenålderskosten ser ut. Det är väldigt personligt har med dina mål och din livsstil att göra.
En person som tränar fem till sex gånger i veckan borde inte äta som en icke-tränande person som har ett kontorsarbete, vice versa.
Därför kan det ibland vara missvisande med absoluta riktlinjer inom kost- och träningsvärlden, eftersom det är väldigt personlig vad varje enskild individ behöver för att nå sitt mål. Protein-, kolhydrat-, och fettbalansen är för dig mer eller mindre unik.
Kan man bygga muskler med stenålderskost?
Muskeltillväxt sker bäst genom ett progressivt och ständigt ökande motstånd i form av styrketräning. Denna träningsgren livnär sig på kolhydrater. Därför borde muskeltillväxt rimligtvis vara mer eller mindre omöjligt när man följer en strikt stenålderskost!
Fel. Här är varför det inte stämmer. Visst, mängden kolhydrater på det stora hela spelar en stor roll i dina framsteg på gymmet. Det finns emellertid en variabel som inte får missas – kolhydrattajming.
Beroende på varifrån de kommer och vilken tid på dynget man äter sina kolhydrater kommer de att ha varierande effekter på kroppen, träningspasset och således muskeltillväxten.
Om man följer Paleo väldigt strikt tenderar kolhydraterna som bekant inte bli speciellt omfattande till omsättningen sett. Det här betyder däremot inte att muskeltillväxten omöjliggörs. Det handlar bara om att göra kolhydratfönstret mindre och lägga intagen runtomkring passet. Framförallt efteråt. Så gör du för att maximera muskeltillväxten med stenålderskost.
Hur många gram kolhydrater med stenålderskost?
Ät exakt hur mycket du vill eller den mängd som är representativ och realistisk för ditt mål. Det här tenderar dock att bli ganska lite, eftersom kolhydratkällorna huvudsakligen kommer från frukt och grönt och inte från stärkelser som man finner i ris eller spannmål.
Är du osäker kan du anlita en coach som räknar ut exakt hur mycket kolhydrater du behöver äta för ditt mål, eftersom stenålderskost kan vara svårt att sätta sig in i.
Du vill ha koll på livsmedelsval, kolhydrattajming och på vilket sätt dessa val kommer att påverka ditt resultat och ditt mål i det stora hela.
Osäkerhet leder till gissningar och gissningar leder till missvisande resultat, eftersom du inte är säker på hur Paleo fungerar när det kommer till kolhydratintaget vill du hitta en lösning där din kosthållning blir kalibrerad i symbios med din målsättning.
Sammanfattning
Det kan kännas som att det är väldigt mycket information att ta in, men när det kommer till kosthållningar med tydliga riktlinjer tenderar kostvanorna och livsmedelsvalen falla på plats när man följer instruktionerna för dietmetoden man har valt att testa på.
Detsamma gäller för näringsfördelningen mellan kolhydrater, fett och protein. Även om det kan skapa diffusa resultat kommer det i det stora hela att fungera hyfsat bra endast genom att gå på livsmedelsvalen före man kalkylerar ut den exakta mängden man behöver från varje näringsämne.
Det är alltid kosten man vill titta på i första hand när det kommer till att nå ett specifikt mål. Paleo eller stenålderskot är inget undantag. Har du ett tydligt mål vill du ha en tydlig och exakt kostplanering – det är en förutsättning för att du ska nå ditt mål.
Tänk dig hur skönt det vore att inte behöva tänka på kosten. Eftersom tid är en bristvara hade du uppskattat hur effektivt det är när du har din kostrådgivare i mobilen.