Hemmaträning med en stark känsla av motivation. Här följer 7 tips som kommer överraska dig!
Är du på jakt efter den där känslan som kommer göra att du börjar träna?
En känsla av motivation och oövervinnerlig inspiration som alltid kommer få träningen gjord?
Då kommer dessa motivationstips att sätta igång dina tankar och äntligen börja närma dig ditt mål!
#1 – Bestäm träningsdagar i förväg
Ett sätt att komma igång och faktiskt börja träna hemma är att sätta upp träningsdagar i förväg. Detta eliminerar att man går på känsla och att man därmed kan känna efter om man verkligen orkar.
Börja med färre dagar än fler. Sätt upp tre dagar i veckan där du ska träna. Det kan vara något som en promenad eller liknande lågintensiv träning. Det är oavsett vad träning som du aktivt tog dig tid att genomföra – en vinst.
Därefter kan du börja få upp snurr, du får upp momentum och när du får upp momentum blir det lättare att slänga in fler träningsdagar och mer intensiva pass.
När du tar kontrollen och känner att du klarar av att genomföra träningen kommer du få ökat självförtroende och din förmåga att eliminera hinder som står i din väg mot målet kommer att bli oövervinnerlig. Det här kan du uppnå genom att med små, enkla steg börja med att sätta upp bestämda träningsdagar och bara börja.
#2 – Hitta varför du vill träna
Det faktum att du vill träna är redan en etablerad känsla. Du vet att du vill, men frågan är om du vet varför du vill. Skillnaden?
När det handlar om att man vill göra något, nå ett specifikt mål och att man har det klart för sig hur man ska ta sig dit är det en fråga om målsättning och verktyg för att ta sig hela vägen. Det som däremot kommer att hålla dig på vägen och hela tiden hålla lågan uppe är ditt varför.
Varför vill du nå ditt mål? Varför vill du börja träna? Var vill du inte befinna dig? Vad är det som smärtar? Målsättning blir ibland rätt pusselbit på fel plats. Det här är när man har som mål att få magrutor eller en tonad kropp och rumpa.
Det här är visserligen mål, men om man inte förlänger dem med ett varför kommer de att bli väldigt ytliga och bräckliga. Du vill hitta ditt varför som du vill komma bort ifrån och vad som driver dig på din resa framåt. ”Jag vill börja träna, gå ner i vikt och få en fastare kropp därför att...”. Ju ärligare du är desto bättre resultat kommer du få.
#3 – Skriv upp originalplanen
I början kan du och din hjärna vara överens. Ni är ense om vad planen är, vad ni vill göra och hur ni ska göra det. Ni har kommit fram till ditt varför.
På vägen kommer ni dock att bli oense. Ni kommer vilja äta olika saker, inte vara lika positivt inställda till att träna och målet känns inte värt besväret.
Det är med anledning av det här som ni vill skriva en plan. Ni vill komma överens om en plan som ni skriver ner i början av din träningsperiod.
Tankarna kan komma och gå, men det skrivna ordet kommer bestå. Om du någon gång tvekar, känner dig osäker eller tappar glöden kan du alltid gå tillbaka och ta reda på varför det var viktigt för dig att börja. Vad var ditt varför och varför du inte vill tillbaka till ruta ett. Detta kommer att motivera dig, men vad är egentligen motivation?
#4 – Lär dig känna motivation
Motivation och drivkraft är två saker som ofta cirkulerar i träningsvärlden, men vad är det egentligen? Många söker efter motivationen. Nästan helt obstinat eller frenetiskt ibland. Anledningen till att många kan börja, men inte orkar hålla ut är för att motivation är en förädisk känsla av tilltro. Här är förklaringen.
Motivation är en komponent på din träningsresa med fluktuerande tillitsprocent. Motivation är en fantastisk känsla när den är där, men den kommer när den själv behagar och kan lika gärna lämna dig ute i kylan och göra så att dina träningspass inte blir av.
Anledningen till detta är för att motivation kommer i andra ledet i kedjan om vad som får dig att komma i mål. Motivation kan vara en energiboost eller en spark i baken, men du vill inte förlita dig på den. Därför vill du ha en mer stabil grund att stå på.
Motivation kommer i andra steget och om du har en stark grund kan du komma iväg på träningen även fast motivationen inte finns där. Då går du på princip och du gör ditt pass baserat på vad som aldrig sviker dig. Det är din grundplan, ditt varför och anledningen till att du gör detta. Det kan du alltid luta dig tillbaka mot – och få passen gjorda även om motivationen lyser med sin frånvaro.
#5 – Ta reda på vem inspiration är
En av dem mest lurigaste av känslor är den av inspiration. Den går hand i hand med en känsla av att vara passionerad. Inspiration är bra, men precis som motivation kan den vara ganska förförisk och samtidigt opålitlig.
Inspiration kan vara något som tänder en låga, men det är inte synonymt med avklarat arbete. För att få din träning gjord vill du lära känna inspirationen, ta reda på dess egenskaper och vända det till din fördel.
Den kan låta hårt, men man kan gå runt med en översvämmande känsla av inspiration – utan att få något gjort. Det är för att inspirationen lägger upp drömbilden, men inspiration sätter inte igång arbetet.
Ett motivationstips är då att inte förlita dig på inspiration. Det kan kännas läskigt, men ju snabbare du kan komma bort från tankarna om att drivkraft ska driva på dina träningspass, desto snabbare kommer ditt självförtroende växa i samband med att du märker hur mentalt stark du är när du får dina pass gjorda på ren viljestryka och rutin! Det kommer att hålla dig på banan – även under de mest motiga av förhållanden.
#6 – Låt processen driva dig, inte målet
En tydlig målbild är avgörande för dig och dina träningsresultat, men att hela tiden fästa ögonen på målet är precis lika kontraproduktivt för sagda framsteg.
Du vill sätta upp ditt mål. Det ska vara omfattande och ta dig ifrån ett ställe där du inte längre vill vara, men så fort du har hittat din utgångspunt och din slutdestination vill du släppa dem ur sikte – och titta på vägen framför dig. Om du hela tiden fokuserar på ditt mål kommer du hela tiden påminna dig själv om att du inte är där ännu. Det kommer att vara förödande för dina framsteg. Det du istället vill göra är att lära dig gilla processen – vägen dit.
Finn någon form av uppskattning i de små framsteg du gör varje dag. Håll ratten stadigt och titta på vägen. Glo inte ner på kartan och känn dig missnöjd över att du inte är framme än. Ta två minuter varje dag och skriv upp 5 saker som du gjorde bra idag. 5 saker som tog dig ett steg närmre ditt mål och lär dig uppskatta processen.
Det kommer hålla humöret uppe, öka chanserna till att du fortsätter och garanterar att du kommer nå ditt mål. Håll ögonen på vägen framför dig och lär dig att uppskatta resan. Oroa dig inte om slutdestinationen – se till att du är på rätt väg istället så kommer du komma dit. Utan tvekan – det klarar du!
#7 – Sätt upp hanterbara delmål
Ett sätt att hela tiden håll lågan uppe är att ge dig själv små och lätta vinster. Du har din startpunkt och du har ditt slutmål, men du vill även ge dig själv små belöningar under resans gång.
Det här kan vara veckomål. Du har en målvikt för varje vecka, ett antal pass du vill genomföra per vecka och mindre delmål på vägen mot ditt slutmål. Om du behöver 12 veckor för att gå ner alla kilon du vill se försvinna vill du sätta upp 12 stycken delmålsavstämningar med ännu fler delmål som du stoppar in i dessa veckor.
Om det är att gå upp en viss tid, gå ner en viss vikt, träna ett antal pass och gå ett gäng promenader blir det alltså fyra delmål per vecka. Det blir 48 delmål på 12 veckor. Det är alltså 48 stycken saker som du kan känna dig nöjd över att ha klarat av – och det är utan att räkna med ditt slutmål.
Det här kommer att öka chanserna till att du når hela vägen, men även märker ifall du behöver göra justeringar längst med vägen – och slutligen nå din slutdestionation, snabbare och enklare.
Sammanfattning
När det kommer till målsättning och att nå hela vägen är ärlighet en väldigt stor och avgörande faktor. Om du är ärlig mot dig själv om varför du vill göra den här resan kommer du kunna luta dig tillbaka mot ditt varför.
På det sättet kommer oviljan att röra dig tillbaka mot ditt utgångsläge vara jobbigare än vad viljan att vika av från planen blir.
Det gör mer ont att ge upp än vad det vore gott att äta en pizza. Om du dessutom har en tydlig plan om för när, hur och varför du ska träna kommer du att kunna nå dina delmål, hålla lågan uppe och nå din slutdestination utan problem.
Eftersom pizza är en kombination av deg, tomatsås och ost hade du gillat hur goda recepten är när du når ditt mål med onlinecoaching!