Har du någonsin hört att träning gör så att man kan äta vad man vill och ändå hålla formen? Då vill du läsa den här artikeln!
Ett vanligt missförstånd som har med kost & träning att göra är att man kan äta vad man vill så länge man gör sina pass på gymmet.
Det är inte så kroppen fungerar och det kommer snart att sluta i ett bakslag och en kalldusch.
Om någon sa att cigarretter skulle vara ofarliga bara du styrketränade hade du förmodligen tyckt att den personen var galen, men samtidigt är det vanligt att detta kritiska tänkande inte appliceras på kost- och träningsplanen.
Hur ligger det egentligen till och hur fritt kan man egentligen äta när man tränar? Vad är riskerna och hur ska man tänka? Låt oss ta oss an problemet!
Varifrån kommer detta tankesätt?
I den bästa av världar skulle vi kunna leva på allt vi såg och ville äta. Vi skulle hålla vikten nere och träna hårt samtidigt som vi kunde vara lite mer fria med våra kostval. Sanningen är emellertid en helt annan.
För att dra bort plåstret snabbt handlar detta om ett missförstånd, eller ihopblandning, av två olika kostdelar. Energi och kvalitet. Om du tränar till ett värde av 1000 kcal ovanför din basalmetabolism kan vi för enkelhetens skull säga att du hamnar på en energibalans om 3000 kcal.
Om du då endast äter 2700 kcal kommer du att gå ner i vikt, då ett underskott på 300 kcal har skapats. Detta oavsett om kalorierna kommer från pizza eller kyckling. Det här är alltså mängden energi från maten tillsammans med träningen. På det här sättet fungerar det att äta vad man vill när man tränar. Det finns dock ett problem med detta.
Kvaliteten spelar roll. En större roll än vad du kanske först trodde. Riskerna försvinner inte bara för att du kan gå ner i vikt genom att begränsa energin. Kyckling, ris, spenat och tomatsalsa har en mycket mer hälsosam kostprofil än vad en slafsig kebabtallrik har, även om båda maträtterna potentiellt kan leda till viktminskning.
Kvalitet före energi när du tränar
För att komma med ett målande exempel kan vi säga så här: bara för att du äter en liten mängd flugsvamp betyder det inte att flugsvampen är ofarlig för dig och inte kan komma att åverka skador.
Du äter bara en mindre mängd av den giftiga svampen. Detsamma gäller med pizza, glass, hamburgare och godis.
Du kan gå ner i vikt av att endast äta snabbmat, men det kommer fortfarande att orsaka negativa och skadliga effekter på din kropp.
Det enda som har skett är egentligen att du har begränsat den inkommande mängden energi, inte den mängdens kvalitet och skadepotential i din kropp.
Därför mår du dåligt när du vill gå ner i vikt snabbt
Därför kan du i allra högsta grad gå ner 10 kilo genom att äta pizza när du tränar, men du kommer inte att må bra eller för den delen se bra ut.
Det enda som kommer att visa dig det resultat du vill se är vågen, inte spegeln eller hur du faktiskt mår.
Kroppen blir mer effektiv på att hantera, forsla ut och återhämta sig från en fuskhelg med god choklad, vin och glass i goda vänners lag, men blanda inte ihop detta med att träningen oskadliggör de negativa effekterna av att äta en bristfällig kosthållning.
Träningen adderar på energibalansen, inte på kvaliteten som hamnar i magsäcken. Därför är det en hedonistisk dröm att man kan äta vad som helst bara man tränar. Sen finns det en stor missuppfattning kring träningen och energi som vi borde gå igenom.
Träning förbränner mindre än vad du tror
Väldigt många tror att träningen gör av med väldigt mycket energi. Det är sant att träningen, beroende på träningsform, förbrukar många kalorier och energienheter, men det är inte så mycket som man kan tro.
Ett riktigt hårt stryketräningspass förbrukar inte mer än några hundra kalorier i timmen. Efter passet kommer energiförbrukningen att vara något förhöjd, men detta avtar sakta för varje timme som går.
Det gör det lättare att gå ner i vikt, bränna fett och genomgå en viktminskning, men det här kaloriunderskottet som träningen kan hjälpa till att skapa kan vara ett minne blott bara efter några pizzatuggor.
En övertro till träningens positiva effekter är ofta en av huvudanledningarna till att många upplever att de får negativa resultat. I formeln om vad som skapar framstegen du vill se kommer kosten innan träningen. Träningen är egentligen bara katalysatorn för kosten, men om inte kostschemat är kalkylerat kommer träningens framfart att bli tämligen förhindrad.
Det är inte svart och vitt!
Det handlar inte bara om vad vågen säger och hur spegeln väljer att presentera dig. Man måste också ta den inre fabriken med i beräkningarna. Det vill säga allt du inte ser med ögonen. Hur din kropp mår på insidan.
Dina organ och övriga kroppsdelar behöver näringsrik och hälsosam mat för att fungera optimalt. Då fungerar det inte att proppa i sig kebabtallrikar med pommes frites och tro att man kommer undan med det bara för att man har gjort lite knäböj på gymmet och att vågen inte går upp.
Kom ihåg – det är skillnad på kvalitet och energi. För kvalitativa resultat krävs det en kvalitativ kosthållning. Du kan få rejäla framsteg även om träningen är ganska fläckig så länge kosten är på plats. Detsamma fungerar inte åt det andra hållet. Nitisk träning med dåliga matvanor blir sällan som man vill.
Dessutom händer detta sällan på en gång. Det kan upplevas som tacksamt, eller rent utav framstegsgynnande, att äta lite som man vill när man precis har börjat träna. Det känns som att de negativa effekterna inte fäster. Sanningen är den att kroppen först säger ifrån när den har fått nog. Det kan ta en stund. För att helt och hållet undvika detta vill du spika kostpusslet redan från start.
Det handlar inte om fuskandet
När du vill träna och må bättre handlar det om att få en kropp som är lätt, smidig och hälsosam. Den ska fungera optimalt, bistå dig med jämna energinivåer hela dagen och hålla humöret uppe.
Om målen är fastklistrade på tavlan och träningen är planerad vore det väl väldigt synd om resultaten föll flera checkpunkter innan mållinjen på grund av kosten?
Det kan kännas läskigt, överväldigande och nytt att helt släppa taget om gamla vanor och sjösätta den nya kostplanen. Faktum är att det kan skapa oroskänslor. Det här är helt okej och ingenting du ska försöka dölja eller förneka. Alla känner så och det är en del i processen.
Oavsett om det handlar om första dagen i skolan, på nya jobbet, i nya huset eller med nya dietplanen kommer det finnas delar i processen som är okända.
Känslan av osäkerhet går över med tiden
Denna osäkerhet genererar en känsla i kroppen där vi instinktivt söker oss till det vi vet. I det här fallet kan det vara favoritchipsen, godisskålen eller vad som föredras.
Det är inget konstigt och ingenting som borde bekämpas. Känslorna är energi som du kan använda och göra om till något konstruktivt.
Se det som fart eller hastighetsenergi. Du kan vända det negativa i situationen till något positivt. Om det upplevs som kämpigt kan du vända energin som du kämpar mot till din fördel genom att handlöst kasta dig medströms.
Hoppa på kostschemat totalt och pressa dig igenom de första dagarna med energin som du först använde för att bestrida det. För vet du vad? Det blir lättare med tiden och snabbt går det. Du kommer bli förvånad.
Strö inte ut energin på fusk
När man försöker komma undan med så mycket kostfusk – skräpmat, godis och bakverk – som möjligt utan att man ska gå upp i vikt eller må dåligt kan det vara ett tecken på att en tur till ritbordet.
Det handlar egentligen om perceptionen eller synsättet gällande kost- och träningsplanen.
Det borde egentligen handla om hur bra man kan må, hur hälosamt man kan äta och på vilket sätt träningen kan förhöja de redan förhöjade hälsoeffekterna av kosten.
Kom ihåg – kosten kommer före träningen. Ska man träna för att kunna äta vad man vill hamnar träningen före kosten. Detta är ett tecken på att något behöver ändras.
Därför fungerar inte fuskmåltider och ätardagar
Fuskmåltider och ätardagar som inte gör att man går upp i vikt kan fungera som en kortsiktig strategi, men för långsiktiga resultat är detta rent utsagt förödande.
Det är en genomgående läxa gällande livet i stort. Det som är värt att ha, kommer vara omfattande sett till resultat och bringa dig mest glädje i livet kommer alltid ha en insats till ett lika, om inte större, värde.
Är resultaten du eftersträvar av väldigt stora proportioner kommer även din insats att behöva vara det. Om du vill må bra, få en kropp du trivs i och få resultat från träningen som syns och känns kommer det tyvärr inte bli en fullträff om kosten går enligt principen om omedelbara tillfredställeser eller kortsiktiga resultat.
Som sagt kan detta fungera en kort tid, men vem spenderar tid och pengar på att sjösätta ett skepp om man vet att det kommer sjunka vid 5 meters djup?
Tankesättet som alltid fungerar
En anledning till att många startar en viktminskningsresa, men inte fullbordar den är för att actionstegen inte är först i listan. Om man hoppar på en träningsplan, ett kostschema och låter sig drivas av motivation kommer man lyckas, men bara om man har fått till de två föregående stegen:
1 – Hitta ditt varför, ge planen ett syfte. Detta är vad alla beslut kommer att baseras på och alla insatsar att dras mot. Utan ett syfte finns det ingen anledning till att följa planen. Vad ska planen åstadkomma och varför ska den göra det? Varför är det viktigt för dig att genomföra detta? Var smärtar det, vad vill du förändra och varför kan du inte stanna kvar där du är idag? Dessa frågor vill du besvara för att din resa ska uppnå ett värde som är högre än vad en fuskmåltid är god.
2 – Visualisera ditt slutmål. Hur vill du att det ska se ut och kännas när du är klar med ditt första mål? Det kommer dyka upp fler på vägen som driver dig framåt. Det här, i kombination med ditt varför, kommer att skapa en stenhård strategi som kommer bli svårare att fuska med. Med detta kan du enkelt ställa dig frågan – ”Kommer den här pizzan att ta mig ett steg närmare mitt mål eller 10 steg i back från mitt mål?”. Svaret kommer vara solklart och du kommer vara säker på att valen du gör är rätt för dig, ditt syfte och kommer att ta dig närmare ditt slutgiltiga mål.
Om du sätter dig i en bil, på ett tåg eller buss utan att veta vart du vill åka eller vad du har för ärende vid slutdestinationen kommer det snabbt att bli en vansinnesfärd. Detsamma gäller din kosthållning med träningsplanen. Bilen, bussen och tåget, och din träningsplan, kommer fortfarande att fungera för ändamålet rent mekansikt, men om det inte finns något större mål eller syfte kommer de alla bli onödiga resurser som slösas. Vänd energin till din fördel, ta kontrollen och hitta ett syfte, ditt varför, så kommer det bli lättare att hålla kosten ren.
Kan man äta vad man vill så länge man tränar?
Ja, det är klart du kan äta vad du vill när du tränar. Det kan du även göra när du inte tränar. Allting är ändå tillåtet. Det kommer emellertid att generera olika resultat och det är där som det skiljer sig.
För långsiktiga resultat vill du äta och följa en kostplan som kommer att resultera i långsiktiga och hållbara framsteg. Kom ihåg att insatsen alltid är till ett lika, eller större, värde som resultatet du vill ha. Därför kommer det tyvärr inte fungera med snabba lösningar eller korsiktiga kostplaner för att få jobbet gjort.
För att göra förändringen enklare vill du vända energin till din fördel. Använd dina starka viljor till att dedikera dig själv till att hålla kosten. Gör det hela enklare genom att hitta ditt syfte och dtt varför. Visualisera ditt slutmål och koppla samman alla dessa strategiska fördelar till en och samma framåtdrivande kraft. Det kommer att smälla högre än vad en godispåse smakar gott. Du kommer att vinna och nå ditt mål.
PS – eftersom du vinner när du har hittat rätt kostschema hade du gillat den söta smaken av vinst när du når ditt mål med onlinecoaching.